Valparna en fråga i debatten.

Växande polemik om svensk vargjakt

Debatten om vargjakten utökas. Vargexperten Olof Liberg menar att den svenska vargstammen sannolikt växer så snabbt framöver att fler vargar än i år kan behöva skjutas av, men möts av kritik. 

– Det är väl sannolikt att det kommer att skjutas fler nästa år, säger viltforskaren Olof Liberg vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Varför är det sannolikt?

– Därför att den här högre tillväxttakten förmodligen är mer sannolik än den lägre.

Viltforskaren Olof Liberg bedömer alltså att den svenska vargstammen växer snabbare än de mer försiktiga beräkningarna som låg till grund för Naturvårdsverkets beslut om årets licensjakt på 27 vargar. Olof Liberg räknar med att det nästa år kan komma att handla om en jakt på runt 50 vargar.

Anders Bjärvall, som tidigare ansvarade för rovdjursfrågor på Naturvårdsverket och som suttit i den stora rovdjursutredningen som kom för tio år sedan, är mycket kritisk mot Olof Libergs spekulerande.

– Han är forskare innerst inne, men står rätt långt ut på jägarnas sida.

Är han partisk menar du?

– Ja, det tycker jag att han är. Sådana uppgifter ska han inte föra fram i sin roll som forskare.

Anders Bjärvall påminner om att en livskraftig vargstam kräver 500 vargar i Sverige, att de 210 det nu talas om är ett etappmål. Anders Bjärvall anser också att det bästa sättet att leva upp till jaktlagstiftningens krav om att en decimering av vargstammen ska ske under "strängt kontrollerade förhållanden" är helt enkelt att döda vargvalpar i lyorna.

– Vi har sett nu att ett antal djur har blivit skadskjutna och även fått gå skadskjutna i upp till två dygn innan de har kunnat avlivas. En annan mycket stor vinst med att göra som jag föreslår är att man inte riskerar att lämna några vargkullar utan föräldrar. Det har alldeles uppenbart hänt i ett fall, uppe i Gävleborgs län.

Vargforskaren Olof Liberg blir upprörd över kritiken mot honom och tycker också att det är direkt fel att sluta jaga varg.

– Att ta ungar från gryten, då hanterar man vargarten som ohyra närmast. Det är sådant man gör med skadedjur som man vill bli av med. Däremot reguljär jakt, det är något man använder för att förvalta en naturresurs kan man säga, precis som man gör med älg och rådjur och så vidare.

Vad säger du då om kritiken att du som forskare går jägarnas ärende i den här frågan?

– Ja, jag säger att det är oförskämt, svarar Olof Liberg.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista