Större lån ger mer bonus på SBAB

De anställda på statliga SBAB får mer bonus om de lånar ut mer pengar till bostadsköpare. Men SBAB hävdar att risken att anställda lånar ut mer pengar för att få mer bonus är liten.

– Det ökar motivationen och delaktigheten både för att nå företagets övergripande mål men också de mera avdelningsspecifika målen och mycket runt omkring kundnöjdhet som är väldigt viktigt, säger Lena Hedlund, SBAB:s kommunikationsdirektör.

Men om en anställd ligger nästan på gränsen till att få bonus eller nästa bonusnivå finns det inte då en risk att man lånar ut mer än vad man hade tänkt annars?

– Vi unviker att det finns sådant osunt risktagande genom att vi har ett väldigt reglerat sätt att arbeta. Våra kreditprövningsmodeller, hela regelverket och riktlinjer kring den möjliggör inte för kunderna eller att de kundansvariga säljer mer eller större lån till de kunderna.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".