Bolånevillkoren stramas åt i Kina. Foto: Andy Wong/Scanpix.

Kinesisk ekonomi behöver kylas av

Efter förra årets massiva stimulanspaket tvingas Kina redan att börja dämpa tillväxten i ekonomin. Detta efter att långivningen slagit nya rekord.

För att skydda den kinesiska ekonomin från effekterna av finanskrisen släppte den kinesiska regeringen förra året loss ett stimulanspaket på nära 400 miljarder dollar, som delvis bestod av lån från statsstödda banker.

Nu visar den senaste rapporten att fastighetspriserna i större och medelstora kinesiska städer steg med 7,8 procent i december jämfört med året innan - ett tecken på att den ekonomiska aktiviteten åter är hög.

Enligt en ny rapport från den kinesiska Samhällsakademin gick två tredjedelar av de kinesiska bankernas långivning förra året till köp av fastigheter och aktier. Och forskarna varnar för att tillväxten i ekonomin kan bli för hastig, så hög som 16 procent i år ifall inte regeringen ändrar sin nuvarande politik.

Det finns redan oro för bubblor och i veckan kom nya regler för att undvika spekulation och kyla av fastighetsmarknaden.

Bland annat måste de hushåll som tidigare lånat pengar för att köpa en bostad betala minst 40 procent av köpesumman kontant när de köper fastighet nummer två. Regeringen tvingar också banker att öka sitt reservkapital med en halv procentenhet, till 15 procent.

Däremot väntar Kina med att höja räntan.

Kinesiska banker har tidigare haft problem med dåliga lån som inte betalas tillbaka och med den snabba ökningen av utlåningen efter krisen och stimulanspaketet finns en risk att de problemen ökar igen.

Mindre än två år efter västs stora finanskris talas det alltså redan allt mer om högkonjunktursproblem i Kina - och vanliga bostadsköpare, såväl som nationalekonomer, oroar sig för bubblor och den turbulens de för med sig när de spricker.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".