Tjänstgör på Arlanda flygplats. Foto: Patrick Sörquist/Scanpix.

Tullens hundar kompetensutvecklas

Vapensmugglingen har ökat så mycket de senaste tre åren att tullen nu överväger att sätta samtliga narkotikasökhundar i skolbänken. De ska lära sig att upptäcka vapen- och ammunitionssmugglare

-- Det är ju ungefär som att leta efter narkotika, vapen och vapendelar. Man lägger på en doftetikett till hunden så att säga repertoar, tidigare doftetiketter. Det är inte märkvärdigare än så, säger hundsamordnaren Bengt Jansson vid Tullverket.

Tullens 50 narkotikasökhundar gör varje år 1 000 narkotikabeslag - tre gånger om dagen avslöjar hundens näsa ett smugglingsförsök.

De senaste tre åren har tullen märkt att vapensmugglingen har ökat och man har gjort en rad stora beslag av framför allt handeldvapen, som oftast kommer från länderna på Balkan.

Om narkotikasökhundarna också lärde sig att markera för vapen skulle beslagen öka, tror Bengt Jansson.

– Ja, om man la på den doftetiketten på våra narkotikahundar så tror jag säkert att det skulle vara en positiv grej.

Tullen har alltmer gått ifrån stora hundraser, som schäfer, och använder numera mest jaktlabradorer och springer spaniel. De är sökmaskiner som inte tröttnar så lätt.

– De har en väldigt stark drivkraft, söklust. Vi kallar dem för V8:or i tullen och det är dem vi har nytta av, som kan göra ett stort antal insatser varje dag.

Till skillnad från tullmyndigheter i andra länder har Tullverket i Sverige valt att hittills enbart ha narkotikasökhundar. Norge och Danmark har till exempel hundar som söker efter sedlar, så kallade valutahundar. Finland har tobakshundar och tullen i Tjeckien har hundar som kan avslöja smuggling av utrotningshotade växt- och djurarter.

– Man håller ju på på många ställen och försöker att utveckla användningsområdet av hundnäsan. Så visst finns det ett utvecklingsområde även inom tullen, det är jag helt övertygad om, säger Bengt Jansson vid Tullverket.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".