Gigantiska affischer med Sergej Tigipkos porträtt. Foto: Fredrik Wadström/SR.

Tigipko utmanar i Ukrainas presidentval

I söndagens presidentval i Ukraina finns det en kandidat som mer än de övriga profilerat sig som den ekonomiska reformpolitikern.

Han heter Sergej Tigipko och går starkt framåt i opinionsundersökningar.

– Jag är övertygad om att Ukraina inte behöver flera år på sig för att förändra det ekonomiska läget, det räcker med månader, säger Sergej Tigipko och det går ett sus genom presskonferensen.

Tigipko har inte alls den organisation bakom sig som de starkaste presidentkandidaterna. I huvudstaden Kiev syns valtält för premiärminister Julia Tymosjenkos och oppositionsledaren Viktor Janukovitj kampanjer.

Sergej Tigipko har istället satsat på de största valaffischerna, varav vissa täcker hela husfasader.

Även om han ägnat de senaste åren åt affärsverksamhet är Tigipko ingen nykomling i ukrainsk politik. För tio år sedan var han ekonomiminister.

Hans namn är också förknippat med Swedbank som han sålde en av sina banker till. Han sitter fortfarande i Swedbank Ukrainas styrelse och har ett omdiskuterat jättelån på 1,3 miljarder svenska kronor i banken.

Men Sergej Tigipko har också det mest detaljerade valprogrammet för hur han vill reformera den ukrainska ekonomin, något som går hem hos en välutbildad medelklass i storstäderna.

Ljudmila Rozum i Kiev blev förra året arbetslös efter flera framgångsrika år på ett internationellt dataföretag och hon tänker rösta på Tigipko.

– De senaste fyra åren har han inte varit inblandad i politik så hans namn är inte förknippat med allt det som är dåligt, säger Ljudmila Rozum.

Sergej Tigipko själv tror inte att det skulle behöva kosta särskilt mycket att vända den ekonomiska krisen. Det den ukrainska ekonomin behöver, menar han, är en strukturomvandling och ett nytt regelverk.

– 40 eller 50 procent av den ukrainska ekonomin är svarta pengar. Skapa förutsättningar så att de kommer statskassan till godo så kommer vi långt, säger Sergej Tigipko.

Fredrik Wadström, Kiev
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".