43-åring häktad misstänkt för krigsbrott

Den 43-årige svenske medborgare som är misstänkt för krigsförbrytelser i Bosnien-Hercegovina har nu häktats av Stockholms tingsrätt.

Den 43-årige svenske medborgare som är misstänkt för krigsförbrytelser i Bosnien-Hercegovina har häktats av Stockholms tingsrätt.

Den 43-årige misstänkte mannen fördes vid tretiden i dag in i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Vid hans sida fanns försvarsadvokat och tolk även om mannen som varit svensk medborgare sedan 2006 anses kunna svenska språket bra.

Inför mannens gripande i nordvästra Sverige för tre dagar sedan har utredningen varit omfattande med fler än 70 personer hörda genom internationella samarbeten.

Häktningsförhandlingen tog ett par timmar bakom stängda dörrar innan tingsrättens beslut kom.

Han häktas på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkt för grovt folkrättsbrott, mord, människorov och medhjälp till människorov i Bosnien-Hercegovina mellan maj och augusti 1992.

Mannen var då 25 år gammal och tjänstgjorde enligt åklagaren som lägervakt i ett fångläger där han ska ha begått brotten mot civila bosnienserber som hölls fångna.

43-åringen nekar till samtliga anklagelser, säger mannens advokat, Ola Salomonsson, som belagts med yppandeförbud om vad som i övrigt sagt under förhandlingen.

– Han förnekar brott, säger Ola Salomonsson.

Har han arbetat i lägret?

– Han förnekar brott, det är det enda jag vill säga, säger Ola Salomonsson.

Enligt rätten ska mannen också genomgå en så kallad paragraf 7-utredning, för att undersöka hans psykiska hälsa.

Åklagaren har en månad på sig att väcka åtal. Åtalas mannen skulle han bli den första någonsin att åtalas för grovt folkrättsbrott i Sverige.

Advokaten kommer att tala vidare med sin klient under helgen.

– Den här häktningen har tagit nästan fyra timmar och det som har pratats om här ska vi naturligtvis diskutera, säger Ola Salomonsson.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".