Undersökningen sker med hjälp av joniserande strålning från ett röntgenrör. Foto: Markus Ljungman/SR.

Datortomografier görs i onödan

Många röntgenundersökningar med datortomograf görs i onödan i sjukvården. Det visar en ny genomgång som Strålskyddsmyndigheten gjort.

Myndighetens specialist på strålskydd i vården, Wolfram Leitz, är bekymrad eftersom antalet datortomografier har ökat kraftigt de senaste åren.

– Vi har sett att det ökar med 25 procent från 2005 till 2008, säger Wolfram Leitz.

Tekniken med datortomografi är mycket effektiv för att ställa korrekta diagnoser, det gäller till exempel blödningar, tumörer och blodproppar. Det är en av anledningarna till att metoden blivit vanligare.

Undersökningen sker med hjälp av joniserande strålning från ett röntgenrör, och den gör det möjligt att ta många bilder av en och samma kroppsdel på flera nivåer, så kallad skiktröntgen. 

Men alla undersökningar är inte berättigade skriver Strålskyddsmyndigheten i en ny rapport, och det är ett problem, eftersom man alltid ska sträva efter att minska mängden joniserande strålning, eftersom den innebär en cancerrisk, säger Wolfram Leitz.

– Vi har genomfört en studie som indikerar att kanske 20 procent av undersökningarna inte är berättigade, säger Wolfram Leitz.

Undersökarna granskade alla remisser till datortomografi i hela Sverige under en dag. Man frågade också alla kliniker om utrustning och rutiner.

Resultaten visade att efter remisser från vårdcentraler gjordes fler onödiga datortomografier än efter remisser från sjukhus. Vissa undersökningar kunde ha gjorts med annan teknik eller inte alls.

Men röntgenläkare som Ekot talat med tycker inte att det görs onödiga undersökningar i allmänhet. Vi hör Bengt Isberg, röntgenläkare vid Läkarhuset Odenplan i Stockholm.

– Ja och nej. Det är möjligt att det finns en del undersökningar som man skulle kunna hitta andra metoder för eller skjuta upp till ett senare tillfälle men sannolikt inte så många, säger Bengt Isberg.

Vad är det viktigaste för att minska de onödiga undersökningarna?

– Det viktigaste är ett professionellt samarbete där man noga går igenom vårdprogram och tittar på vilka indikationer som ska gälla vid olika symptom respektive vilka kontrollintervall man ska ha vid olika typer av sjukdomar, till exempel cancersjukdomar.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Markus Ljungman
markus.ljungman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".