Rädda Barnens kontor i Port-au-Prince skadades i jordbävningen och nu drivs verksamheten från trädgården. Foto: Ariana Cubillos/Scanpix.
Haiti

Hjälporganisationernas hus raserade

Situationen efter jordbävningen i Haiti är desperat och en stor del av hjälpinsatserna fastnar på flygplatsen eftersom vägarna är blockerade av raserade hus.

Rädda Barnen har sedan tidigare ett kontor i Port-au-Prince. Organisationen har fått uppdraget att samordna skyddet av barn i staden, eftersom andra organisationer på plats har fått ännu större skador.

Hans Lind är chef för svenska Rädda Barnens verksamhet i Latinamerika. Han berättar om förutsättningarna på plats.

– Kontoret fick skador, det går inte att använda eftersom det är översvämmat och elledningarna har gått sönder. Det går inte att vara inne i kontoret men däremot används trädgården som kontor och bostad, inte bara för Rädda Barnen utan också för grannskapet vars hus har rasat och som har bosatt sig i vår trädgård. Andra organisationer har också flyttat sin verksamhet till vår trädgård. Vi har grävt latriner och människor bor i tält, säger Hans Lind.

Därifrån samordnas nu arbetet med att hjälpa barn att hitta sina föräldrar. Några första steg har också tagits för att ordna verksamhet för barn, som annars vandrar vind för våg när föräldrarna letar efter anhöriga eller försöker ordna mat och vatten till familjen.

Rädda Barnen hade 59 anställda på sitt kontor i Port-au-Prince före katastrofen. Av dem är det fortfarande 13 som saknas.

Men till exempel FN-organisationen på Haiti har drabbats ännu hårdare. Normalt skulle FN:s barnfond, UNICEF ha samordnat skyddet av barn, men i nuläget sköts alltså detta från Rädda Barnens trädgård.

På liknande sätt finns det provisoriska samordningsgrupper för hälsa, för vatten, sanitet och för uppröjning till exempel.

Tre dygn efter jordbävningen ligger det fortfarande döda människor på gatorna och bristen på mat och på vatten är stor.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".