Regeringen hävdade redan i december att al-Raymi dödats i en flygattack, något de sedan tog tillbaka. Foto: Scanpix.

al-Qaida-ledare dödad i militärattack

al-Qaidas högsta militära chef på den arabiska halvön har dödats i en flygräd i norra Jemen, enligt regeringskällor.

Offensiven är den senaste av många som militären genomfört de senaste veckorna, i det som de nu kallar "ett öppet krig mot al-Qaida" i Jemen.

Qassím al-Raymí färdades tillsammans med ytterligare fem personer i två bilar i norra delen av Jemen, på gränsen mot Saudiarabien, när den jemenitiska militären inledde flygräder mot området. Alla sex personer ska enligt regeringskällor ha dödats.

Al-Raymi är enligt uppgift en av de tre cheferna för den jemenitiska delen av al-Qaida, som numera kallar sig "al-Qaida på den arabiska halvön".

Han har tidigare kopplats till en rad terrorattacker och dömdes till fem års fängelse 2004 för att ha planerat ett attentat mot ambassader i Jemens huvudstad Sanaa, men rymde sedan tillsammans med 22 andra män från fängelset i en mycket uppmärksammad händelse som tros ha varit ett insiderjobb.

Han ska också ha planerat ett självmordsattentat som dödade åtta spanska turister och två jemeniter 2007.

Regeringen hävdade redan i december att al-Raymi dödats i en flygattack, något de sedan tog tillbaka.

Om uppgifterna stämmer den här gången, är det en stor motgång för terrornätverket i Jemen.

Regeringen har de senaste månaderna intensifierat kriget mot al-Qaida, särskilt efter att den så kallade kalsongbombaren, som på juldagen försökte spränga ett passagerarplan i luften, antagligen tränades av al-Qaida-celler i Jemen.

Medan det internationella samfundet nu planerar för en stor givarkonferens i slutet av månaden där stöd till terrorbekämpning i Jemen utlovas, försöker regeringen visa att man inte kommer att låta landet bli terrorns nya bas i Mellanöstern.

Lotten Collin, Sanaa
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".