Datortomografi

800 000 undersöks varje år

Datortomografi, även förkortat DT eller CT(computed tomography), är en typ av röntgenundersökning som avbildar patienten i flera skikt.

Metoden har revolutionerat bilddiagnostiken och gjort det lättare för läkaren att upptäcka till exempel tumörer, blodproppar och hjärnblödningar.

Användningen har ökat stadigt i Sverige sedan början av 90-talet och 2008 gjordes sammanlagt 800 000 DT-undersökningar i Sverige.

En nackdel med metoden är att patienten utsätts för joniserande strålning, i vissa fall upp till 1 000 gånger mer än vid en handröntgen.

Ju högre stråldosen är, desto högre blir risken att på lång sikt utveckla cancer. För den enskilda individen är risken ganska liten, och de medicinska vinsterna med undersökningen är oftast betydligt större.

Eftersom metoden är så vanlig, kommer dock den sammanlagda strålningen från svenska DT-apparater varje år att ge upphov till ett antal framtida cancerfall.

I USA har ämnet debatterats hetsigt under den senaste tiden, efter att en studie beräknade att strålningen från amerikanska DT-apparater varje år ger upphov till omkring 30 000 framtida cancerfall.

Översatt till svenska förhållanden skulle detta innebära ca 200 cancerfall per år. Dessa siffror har dock blivit kraftigt ifrågasatta, eftersom det finns många svagheter i beräkningarna.

Undersökning med magnetresonanskameran (MR) är en strålningsfri metod som i många fall kan ersätta datortomografen.

MR-kameror är dock betydligt dyrare och är i dagsläget inte lika tillgängliga. Ultraljud kan ibland vara ett alternativ.

Man jobbar också med att förfina tekniken, till exempel genom brusreducering hos DT-apparater för att kunna få lika bra bilder med lägre stråldos.

Markus Ljungman
markus.ljungman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".