Birgitta Johansson Hedberg avgår i vår

Föreningssparbankens vd, Birgitta Johansson Hedberg, kommer att lämna sin post vid bolagsstämman i vår. Hon förnekar uppgifter om att hon lämnar banken efter bråk med styrelsen, utan menar helt enkelt att det är en bra tid att lämna Föreningssparbanken nu.
– Jag har övervägt det här och funnit att för bankens bästa är det här den bästa tidpunkten, säger Birgitta Johansson Hedberg. Det har ryktats om maktkamp mellan dig och styrelsen, hur kommenterar du det? – Det är bara struntprat, säger hon. Du har inte fått sparken? – Absolut inte. Jag har valt själv, säger Birgitta Johansson Hedberg. Väntar på erbjudanden Ryktet om att det skulle ligga en konflikt bakom beslutet att lämna banken förnekar alltså Birgitta Johansson Hedberg. Hon är 56 år gammal och hon säger att om hon vill göra något annat i livet så är det hög tid nu. Vad detta andra skulle vara vet hon inte ännu - hon väntar på erbjudanden. Johansson Hedberg blev vd för nya föreningssparbanken år 2000. Aktieägarna inte informerade om avtal I årsredovisningen kan man läsa att hon har rätt till pension från 60 års ålder, 70 procent av lönen som ligger på nära 5 miljoner – fram till 65 års ålder, därefter 45 procent, så länge hon lever. Men idag står det klart att i Birgitta Johansson Hedbergs avtal är det inskrivet att hon har rätt att gå vid 58 med full pension, en information som alltså aktieägarna inte kunnat ta del av. Ett misstag, säger styrelseordförande Carl Eric Stålberg. – Det bedömdes väl inte då när avtalet tecknades 2000 att möjligheten att gå i pension behövdes informeras om, säger han. Varför redovisar man inte alla möjligheter i avtalet i årsredovisningen? – Jag kan inte svara på det, det får bedömas som ett misstag, säger han. Finns det andra uppgifter som kan vara felaktiga? – Nej, nu har vi gått igenom och tittat och det finns inget annat, säger Carl Eric Stålberg.
Therese Larsson therese.larsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista