Hägglund vill införa akutgaranti i vården

Kristdemokraterna vill införa en akutgaranti inom vården. Det sa partiledare Göran Hägglund i Ekots lördagsintervju tidigare i dag.

– Från det att jag som patient kommer över tröskeln till akutmottagningen så skulle jag ha rätt att inom fyra timmar få en påbörjad behandling eller skickas till röntgen eller vad det nu kan vara. Dagens väntetider är inte rimliga, säger Göran Hägglund.

Den här akutgarantin är ett kristdemokratiskt förslag och socialminister Göran Hägglund har ännu inte tagit upp idén med de andra partierna i regeringen.

Han tror ändå att en akutgaranti skulle kunna införas år 2012, om alliansen vinner valet.

Regeringen har tidigare infört en så kallad kömiljard där landstingen får extra pengar om de har korta väntetider inom vården.

Tanken med det nya förslaget är att även akuttiderna måste vara korta om landstingen ska kunna få del av pengarna. Enligt förslaget ska också patienterna ersättas om de måste vänta för länge.

– En enkel sak att göra är att den som inte får behandling inom fyra timmar slipper betala patientavgift, säger Göran Hägglund.

Tomas Ramberg 
tomas.ramberg@sr.se

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".