Förödelse i Port-au-Prince.

En av historiens värsta naturkatastrofer

En högt uppsatt FN-talesperson betecknar katastrofen i Haiti som kanske den svåraste som organisationen har mött. Samtidigt som nödhjälp är på väg framstår läget som allt mer desperat.

Hjälpen kommer in till landets flygplats, men fortfarande är det mycket lite som når fram till de drabbade.

– Vi behöver mat, vi behöver vatten vi behöver förbandsmaterial - vi behöver allt. Vår regering gör ingenting, men det är klart även de har drabbats och har stora problem, säger den här desperate haitiern till det amerikanska tv-bolaget CNN.

Läget är inte bara allvarligt, det förvärras hela tiden. Det har nu gått drygt fyra dygn sedan jordbävningen och fortfarande når inte hjälpen fram till de tiotusentals, eller hundratusentals hungriga och törstiga människorna i huvudstaden.

Dessutom är omfattningen av katastrofen långt värre än vad man först trodde.

Elisabeth Byrs, taleskvinna vid FN:s samordningsorgan för humanitär verksamhet OCHA, säger till nyhetsbyrån AFP att Haitikatastrofen är en historisk katastrof - rent av den värsta naturkatastrofen någonsin som FN ställts inför. Hon säger att hon är medveten att andra naturkatastrofer såsom tsunamin häromåret krävt fler offer.

Men i fallet med tsunamin fanns ändå de nationella centrala funktionerna kvar för att handskas med en katastrof. Myndigheterna i Bangkok i Thailand och Jakarta i Indonesien fungerade som vanligt.

I fallet med Haiti har de centrala funktionerna totalkollapsat. Till och med presidenten René Préval står utan hem.

– Jag kan inte gå till det skadade presidentpalatset jag har inte heller ta mig till mitt hem som också har kollapsat, säger presidenten René Préval till CNN.

Värre är att allt övrigt också tycks kollapsa.

De poliser som arbetar tar i första hand hand om de livlösa kropparna på gatorna eller bevakar bensinstationer med tanke på att bensin börjat bli en ny bristvara. 

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".