Det stora flygplanet lastas med personal och utrustning för att bygga ett basläger för FN:s personal. Foto: Erik Persson/SR.

Hjälparbetare på väg mot Haiti

Uppdaterad: 01:19
Under natten lyfter ett stort militärt transportplan från flygplatsen i Örebro med hjälppersonal och utrustning från hela Skandinavien till det jordbävningsdrabbade Haiti.

– Det är naturligtvis spännande och naturligtvis nervöst att få se vad det här kommer att vara. Jag hoppas bara att vi kan göra ett bra jobb, säger Germund Larsson som är en av dem som åker som hjälparbetare.

Transportflygplanet som lastades under kvällen är specialbyggt för tung last, för att flyga långa distanser och för att landa på dåliga landningsbanor.

Planet ägs av tolv nationer, men det här är första gången som den svenska myndigheten för samhällskydd och beredskap använder det.

De skandinaviska hjälparbetarnas uppgift är att bygga ett läger för runt 200 personer så att FN:s personal ska ha någonstans att bo och arbeta i Haitis huvudstad Port au Prince, säger Stina Sjölin som arbetar på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Samtliga FN-organisationers kontor har helt eller delvis förstörts i jordbävningen. Det här behövs för att de ska komma i gång och arbeta igen och kunna samordna den hjälp som nu kommer till Haiti, säger Stina Sjölin, som är insatschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Sammanlagt flyger fyra plan med utrustning och personal nu från Sverige till Haiti säger Fredrik Zethelius som leder hjälpinsatsen.

– Totalt pratar vi om 100 ton utrustning från Sverige, Norge, Danmark Finland och Estland och totalt mellan 40 och 50 personal, säger Fredrik Zethelius, som leder hjälpinsatsen.

Hur länge kommer ni att vara i det jordbävningsdrabbade området?

– Normal tid brukar vara tolv veckor, men med tanke på det som har hänt och med tanke på både den fysiska och psykiska belastningen för personalen har vi satt sex veckor initialt, sen börjar vi rotera personal, säger Fredrik Zethelius.

Erik Persson, SR Örebro
erik.persson@sr.se

Annelie Lanner
annelie.lanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".