EU planerar miljardstöd till Haiti

EU:s biståndsministrar kommer i dag att träffas i Bryssel för att besluta om åtgärder för att hjälpa Haiti, efter jordbävningen.

En diplomat uppger för nyhetsbyrån AFP att målet är få ihop mer än 100 miljoner euro, drygt en miljard kronor, i akut stöd.

Med vid mötet är även EU:s nyutnämnda utrikesminister Catherine Ashton. Även Spaniens biträdande utrikesminister deltar, då hon just återvänt från Haiti och möten med president Préval.

Även från USA kommer mer hjälp. USA:s president Barack Obama har beordrat att amerikanska reservister ska mobiliseras för att bistå i katastrofens Haiti. Enligt ordern ska medicinsk personal kallas in för att skickas till de amerikanska sjukhusfartyg som finns utanför Haitis kust.

Styrkor från den amerikanska kustbevakningen ska sättas in för att trygga hamnarna.

Den tidigare presidenten Bill Clinton, som tillsammans med förre presidenten George W Bush fått Vita husets uppdrag att samla de amerikanska hjälpinsatserna, reser till Haiti i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".