Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Antalet viltolyckor ökar kraftigt

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 16.08

Viltolyckorna har ökat kraftigt de senaste två åren. Preliminära siffror visar att antalet olyckor under förra året är det högsta som uppmätts under 2000-talet.

Lars Sävberger är verksamhetschef på Nationella Viltolycksrådet.

– Det kan vara olika faktorer. Dels att viltstammarna ökar men också att människor mer och mer vet om att man måste anmäla till polisen när man kolliderar med de stora hjortdjuren och rovdjuren, säger han.

Förra året inträffade i genomsnitt 121 viltolyckor varje dag. Totalt över 44 000 viltolyckor, visar preliminär statistik från Nationella Viltolycksrådet.

Även om kollisioner med rådjur är klart vanligast så märks det tydligt att även olyckor med andra djur ökar.

– Vildsvin och hjort är flocklevande vilt och vi vet att de ökar, framför allt vildsvin, och sprider sig ut över landet. Där ser vi en kraftig ökning. På bara några år har det ökat men flera tusen djur, säger Lars Sävberger.

För att minska antalet olyckor föreslås fler hastighetskontroller på viltrika vägar och det kan också bli aktuellt att skjuta fler djur enligt Lars Sävberger.

– På vissa håll är det säkert så att det är för stora stammar.

Det måste skjutas fler djur på en del håll?

– På en del håll kan det vara så ja.

Flest viltolyckor inträffade under förra året i Västra Götaland följt av Skåne. Inte helt oväntat skedde minst viltolyckor på Gotland.

Bland de påkörda djuren återfinns förutom klövvilt också en del lite mer ovanliga arter, bland annat blev sju vargar påkörda och också sex örnar slutade sina dagar ute på våra vägar.

Om du är ute och kör just nu är risken att krocka med ett vilt djur extra stor, snön som nu täcker stora delar av landet gör att viltet söker sig ut på vägarna.

– För att spara krafter och energi går man gärna ut på plogade vägar. Det finns också salt som det finns ett visst intresse för djuren att kunna slicka i sig, säger Lars Sävberger på Nationella Viltolycksrådet. 

David Svanberg, Jönköping.
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".