Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Islamister som vill hoppa av ska stöttas

Publicerat tisdag 19 januari 2010 kl 03.00
Nyamko Sabuni.

Integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) vill på ett bättre sätt stödja "våldsbejakande islamister", som fastnat i extrema organisationer, att hoppa av. Tidigare har avhoppare från nynazistiska organisationer fått hjälp, men nu ska även islamister omfattas.

– Vi har identifierat ett antal nätverk och organisationer som rekryterar framför allt unga människor som känner ett utanförskap. Vi vet också att det finns många som vill lämna dessa organisationer, men som inte alltid får ett stöd från samhället.

Integrationsminister Nyamko Sabuni har gett Ungdomsstyrelsen i uppdrag att kartlägga behovet av en avhopparverksamhet också för personer som vill lämna så kallad "våldsbejakande islamism".

Det finns tillräckliga indikationer på att extremismen förekommer och växer sig starkare i Sverige för att gå vidare med en mer djuplodad kartläggning, säger integrationsministern.

Ungdomsstyrelsen ska också utvärdera avhopparverksamheten Exit som i Fryshusets regi hjälpt nynazister att hoppa av. Frågan om social oro och hot mot demokratin kommer upp på Folk och Försvars pågående konferens i Sälen under dagen där Sabuni ska tala.

– Antingen så stödjer samhället dem tillbaka till ett normalt liv, eller så har vi tickande bomber i samhället.

Finns det inte en risk att man spär på fördomar genom att starta ett sånt här arbete?

– Det kanske finns någon som tycker så. Men jag tror att vi måste blotta problemen och prata om dem för att kunna sätta in de lösningar som behövs.

Även organisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, ska engageras i förebyggande arbete mot extremism. SKL ska sammanställa och beskriva hur kommuner, landsting och regioner arbetar med problemen lokalt. För det är på lokalnivå arbetet måste ske säger Nyamko Sabuni.

– All typ av förebyggande arbete fungerar ju bäst på lokal nivå, så där är kommunerna väldigt viktiga.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".