Fler soldater behövs för att upprätthålla ordningen.

Våldet och plundringen tilltar i Haiti

Nästan en vecka efter att den kraftiga jordbävningen drabbade Haiti är hjälpinsatsen fortfarande relativt oorganiserad. Samtidigt tilltar plundringen och våldsamheterna i takt med att befolkningens desperation växer.

Den amerikanska tv-kanalen CNN visar bilder på skottlossning på gatorna i Port au Prince. Allt fler beväpnade unga män kan nu ses på gatorna runt om i Haitis huvudstad. Frånvaron av polis börjar bli synnerligen märkbar för befolkningen.

I takt med att allt fler affärer har tömts och det finns mindre och mindre kvar att plundra blir plundrarna mer och mer desperata, mer och mer aggressiva. Antalet offer inte för själva jordbävningen, utan för det nu rådande våldet, börjar tillta.

Det blir allt mer uppenbart att Haiti inte endast är i behov av hjälpsändningar med mat, vatten och sjukvård, Haiti behöver även beväpnade poliser och soldater.

Samtidigt, för att befolkningens desperation ska minska och våldet stävjas, behövs mer humanitär hjälp snabbt slussas ut. Maud Fröberg arbetar för Röda Korset i Haiti och hon säger så här om hjälpen:

– Jag skulle inte ens vilja säga att den nått Port-au-Prince i någon omfattning. Det finns flera områden där du ser att det inte nått fram någon hjälp. Vad som smärtar mig otroligt är byggnader som rasat och där man drar fram människor, att det saknas tungt maskineri för att kunna lyfta upp alltihop. Det har ju inte Röda Korset, men det skulle jag önska mig av hela mitt hjärta.

Och insatser görs för att få ut hjälpen snabbare. Amerikanska marinkårssoldater har med helikopter flugit ut från huvudstaden och upprättat mindre baser runt om huvudstaden för att kunna distribuera hjälp även därifrån.

Men, Maud Fröberg betonar även vikten av att hjälpinsatserna bedrivs med både ett kortsiktigt och långsiktigt tidsperspektiv.

– Redan nu kan man inte bara ge mat och vatten som katastrofhjälp och så är det bra. Landet Haiti behöver stöd att kunna byggas upp igen. Man behöver hjälp att kunna försörja sig. Man behöver hjälp att ha någonstans att bo. Så det har vi redan experter som är inne på att man måste tänka på två saker samtidigt. Du kan inte bara komma in med plåster på såren och sedan är det bra, säger Maud Fröberg, samordnare för Röda Korsets delegation till FN i New York. Nu på plats i Haiti.

David Carlqvist
david.carlqvist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".