Ingen tidsgräns i sjukförsäkringen, föreslår oppositionens partiledare. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX

Oppositionen vill ha ny sjukförsäkring

Oppositionens partiledare presenterar i dag på DN debatt ett nytt rödgrönt förslag som innebär höjd ersättning i sjukförsäkringen.

– Istället för att ha tidsgränser när sjukpenningdagarna tar slut och sätta press på individen, så ska vi se till att individen får hållpunkter för starkare rättigheter. Det är de stora skillnaderna med det här förslaget, säger Gunvor G Eriksson, Miljöpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor.

Den rödgröna oppositionen vill ha höjd ersättning i sjukförsäkringen, skriver de på DN debatt i dag. De föreslår att även de med högre inkomst får behålla mer av sin lön om de skulle bli sjukskrivna. Oppositionen vill höja ersättningen i två steg.

Man ska få behålla 80 procent av sin lön upp till tio basbelopp under hela tiden man är sjukskriven, istället för 75 procent efter ett år som det är nu. Ersättningen ska baseras på upp till tio basbelopp istället för sju och ett halvt som det är i dag.

De som har hamnat utanför sjukförsäkringen ska kunna få tillbaka den, skriver oppositionens partiledare på DN debatt.

Istället för tidsgränser vill de ha individuella bedömningar, och istället för sjukpenning ska det heta rehabiliteringspenning för de som behöver rehabilitering.

En ny rehabiliteringsfond ska skapas, men hur den ska se ut och hur den ska finansieras presenteras först efter valet.

Förändringarna i sjukförsäkringen kommer inte direkt vid ett eventuellt maktskifte, först vill oppositionen ha en bred utredning med alla riksdagens partier och alla parter på arbetsmarknaden.

Höjd ersättning, ingen bortre tidsgräns och en ny rehabiliteringsfond det är alltså oppositionens förslag till nya regler i sjukförsäkrnignen.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".