En återgång till det gamla systemet

Det rödgröna förslaget i en av valets mer brännande frågor presenteras lagom till morgondagens partiledardebatt, när oppositionen inte vill bli svaret skyldig om sitt eget alternativ.

Slopad tidsgräns för utförsäkring och ersättning för högre inkomster innebär en återgång till den sjukförsäkring som gällde före regeringsskiftet 2006.

Även oppositionen vill ha stegvis prövning av den sjukes förmåga att återgå till arbete, men skriver att var och en som är sjuk ska prövas individuellt och kunna ställa krav på myndigheterna.

Den formuleringen innehåller kritik inte enbart mot regeringsmajoritetens regler där vissa diagnoser kan avgöra sjukskrivningen, utan också självkritik. Inte minst från socialdemokraterna, som när de regerade senast kritiserades för att fler och fler sjuka förtidspensionerades och ofta lämnade arbetsmarknaden.

Om de rödgröna vinner valet ska sjukförsäkringen utredas innan det blir nya regler och de tre partierna markerar att det kan ta tid. Det finns också flera oklarheter i dagens debattartikel.

Den som behöver rehabilitering, eller som har blivit utförsäkrad, ska kunna få så kallad rehabiliteringspenning, men det anges inte hur mycket pengar det handlar om.

Möjligheten att få förtida pension ska finnas, men enbart för dem över 58 år som inte bedöms kunna återkomma till arbete, men nivån på en sådan förtidspension anges inte.

Kostnaderna för förändringarna i sjukförsäkringarna ska anges senare i vår, när det rödgröna lovat vara klara med ett gemensamt alternativ.

De har också sagt att ersättningsnivåerna sjukförsäkringen ska samordnas med höjningar av a-kassan. Höjningar av a-kassan kommer i första hand, har oppositionsledaren Mona Sahlin sagt.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".