Foto: Junji Kurokawa/Scanpix.

Japan Airlines ansöker om konkurs

Krisdrabbade flygbolaget Japan Airlines styrelse har nu beslutat lämna in en konkursansökan, det uppger nyhetsbyrån AFP.

Japan Airlines har räddats av den japanska staten tre gånger de senaste tio åren, men är i kris igen.

Enligt nyhetsbyrån AFP ska bolaget lämna in en konkursansökan senare i dag. I så fall skulle det handla om en form av skyddad konkurs som gör att flygbolaget kan rekonstrueras.

På Tokyobörsen har bolagets aktie fallit kraftigt i dag igen, och har tappat 90 procent av värdet den senaste tiden. Japan Airlines börsvärde är nu mindre än vad det skulle kosta att köpa en enda ny Boeing 747.

Japan Airlines har skulder på 16 miljarder dollar, motsvarande lite drygt 110 miljarder kronor, och kreditgivarna har redan uppmanats att förbereda sig på kreditförluster.

På marknaden så handlas nu bolagets lån till ungefär 25 procent av det ursprungliga lånebeloppet, jämfört med 70 procent av det ursprungliga lånebeloppet förra månaden.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".