ylva johansson:

"F-kassan måste ta individuell hänsyn"

I dag har oppositionen kommit med sina förslag vad som bör hända de utförsäkrade. De rödgröna vill ta bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen. Dessutom ska Försäkringskassan inte lika lätt kunna dra in ersättningen för en person som anses ha arbetsförmåga.

– Man gör en individuell bedömning och det betyder att man tar hänsyn till personens ålder, personens utbildningsbakgrund och realismen i att kunna få ett annat arbete, säger Socialdemokraternas Ylva Johansson.

Regeringen har fått hård kritik från oppositionen för dagens sjukpenningregler som bland annat innebär att den som har sjukpenning ska prövas mot hela arbetsmarknaden efter ett halvår.

Det står helt klart är att oppositionen inte vill tillbaka till det system som rådde under förra regeringen, men man vill ändra dagens begrepp vad gäller arbetsförmåga och mer se till något som kallas för försörjningsförmåga.

– I den bedömningen ska man ta hänsyn till individens förutsättningar, och inte stelbent bara säga att nu är försäkringen slut, säger Ylva Johansson.

Men är det inte precis så som görs i dag?

– Nej, man tar inte individuell hänsyn utan man säger till människor att man får säga upp sig från befintligt arbete för att gå till arbetsförmedlingen och söka något annat arbete. Man tar inte ställning till i fall det är möjligt för den här personen att få ett annat arbete. En sådan bedömning tycker vi att man ska göra och den ska vara individuell.

De rödgröna vill också höja ersättningen. Den som är sjukskriven ska få behålla 80 procent om man tjänar upp till 35 300 kronor, och det ska gälla under hela sjukskrivningen. I dag får man 75 procent efter ett år.

Men regeringen är kritisk. Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt löser man inte problemen för de mest utsatta. 

– Alla de här exemplen på väldigt sjuka människor som vi känt oro inför löser de inte med den här överenskommelsen. Däremot så är det en återgång i att nu passivt föra människor som är arbetsföra ut ur arbetsmarknaden till höga kostnader för statsfinanserna, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".