Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Hans Runesson/Scanpix.
Integrationsminister Nyamko Sabuni:

"Extremism växer sig starkare i Sverige"

Integrationsminister Nyamko Sabuni som vill utreda behovet av att stödja personer som vill lämna så kallad "våldsbejakande islamism" får kritik för att spä på fördomar om muslimer.

Men tecknen är tillräckligt starka för att inte bara politisk, utan också religiös extremism växer sig starkare här i Sverige, enligt Nyamko Sabuni.

– Vi har ju den bild som finns i Rosengård. Sedan har säkerhetspolisen sin bild av organisationer, till exempel al-Shabab och så vidare, där man rekryterar unga som åker till exempel till Somalia eller Afghanistan, säger Nyamko Sabuni.

Integrationsminister Nyamko Sabuni har gett Ungdomsstyrelsen i uppdrag att kartlägga behovet av så kallad avhopparverksamhet i landet, organisationer och liknande som stödjer de personer som till exempel vill lämna vitmaktrörelsen eller autonoma vänsterextrema rörelser. Ett uppdrag som ska redovisas i sommar.

Hon anser även att man bör undersöka behovet av stöd för dem som vill lämna så kallad våldsbejakande islamism i Sverige. En formulering som i dag upprör Fatima Doubakil, språkrör för Muslimska mänskliga rättighetskommittén.

–  För det första så tycker jag att den här definitionen om att det finns islamister eller radikala ungdomar som kan bli potentiella terrorister i svenska förorter, den bilden stämmer inte överens med verkligheten, säger Fatima Doubakil.

Fatima Doubakil menar att integrationsministern bygger mycket av sin information på den utredning från Rosengård i Malmö som Försvarshögskolan gjorde på uppdrag av regeringen och som i början av förra året hävdade att radikal islamism vinner terräng i stadsdelen.

En utredning som mötte stark kritik bland annat av Säkerhetspolisens generaldirektör Anders Danielsson som ansåg att det var en mycket överdriven bild byggd på generaliseringar.

– Men samtidigt som det finns problem med vänster- och högerextremistiska rörelser så finns det väl även problem med islamistiska rörelser i Sverige, eller är det helt fabulerat?  

– Nej, jag tycker att man ska göra rapporter och forska på detta och se om detta verkligen stämmer. Det här är ju bara anekdoter och fantasier och föreställningar man har om förorten. Det här kommer absolut inte att hjälpa de här människorna som redan är så marginaliserade att få möjligheter till ett anständigt liv, ett värdigt liv, bostad, arbete och bli respekterade i det svenska samhället, säger Fatima Doubakil.

Ordföranden för Socialdemokraternas kvinnoförbund Nalin Pekgul, håller däremot med integrationsministern. Även om hon anser att Nyamko Sabuni och regeringen kunde komma med mer konkreta lösningar, är behovet av stöd för den här gruppen stor, säger hon.

–  Extremism är samma sak om det är höger eller vänster eller om det är religiös extremism. Men just när det gäller folk med en annan etnisk bakgrund så är det ju ingen som visat stöd eller intresse för dem problem dem utsätts för. Så då är det ju jättebra för familjer att veta att det kanske finns någonstans man kan vända sig till om min son dras med i en sådan här grupp, säger Nalin Pekgul.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".