Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
90 personer har grävts fram.

Ovanligt många har räddats

Räddningsarbetarna i Haiti har räddat drygt 90 personer ur rasmassorna sedan jordbävningen, rapporterar FN. Det är få i förhållande till hur många som har omkommit, men många jämfört med andra jordbävningar.

Det säger David Norlin på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Det är en hög siffra jämfört med många andra jordbävningar. Dels är det så många som är drabbade, så då ökar ju sannolikheten att fler ska kunna räddas. Men sedan tror jag även att vädret exempelvis har varit gynnsamt. Folk har inte frusit ihjäl och de har kanske inte torkat ut för snabbt heller.

Av de drygt 90 personer som räddats har flera grävts fram senaste dygnen, trots att chanserna minskat mycket. Byggnadernas konstruktioner har också gjort att luftfickor bildats.

– Vi kan jämföra med jordbävningen i Bam i Iran för ett antal år sedan, där bostäderna bestod av lerhus med tunga lertak som rasade i princip rakt ner. Där det bara blev grushögar kvar.

Vid jordbävningen i Padang på Sumatra i höstas hittade internationella hjälparbetare inga överlevande, poängterar David Norlin, som var på plats där och utvecklar räddningsinsatser vid MSB.

I förhållande till de drygt 90 som hjälparbetare räddat i Haiti så måste man räkna med att haitierna själva räddat tusentals.

Drygt 1800 internationella hjälparbetare har som mest grävt i rasmassorna. Hoppet finns fortfarande om att hitta överlevande, men det minskar för varje timme. Några team har börjat packa ihop och resa hem.

De isländska hjälparbetare som var på plats först, ett dygn efter katastrofen, för ICE-SAR reser antagligen hem efter morgondagens letande. Det säger Dagbjartur Brynjarsson som är sambandsansvarig.

– De håller på i dag och förmodligen i morgon också.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".