Förbund tror på valutaunion i Östafrika

I veckan samlas de fem medlemsländerna i EAC, ett förbund av afrikanska länder i östra Afrika, i Ugandas huvudstad Kampala för att diskutera möjligheterna för en gemensam valutaunion.

Målet att en valutaunion ska förverkligas till år 2012 anses som realistiskt, enligt unionen. Länderna i östra Afrika är mycket engagerade och därför är det realistiskt att tidpunkten för valutaunionens start bara ligger två år fram i tiden, säger en tjänsteman från EAC till nyhetsbyråan AFP.

I november underteckande länderna i unionen ett avtal om en gemensam marknad, som tillåter frihandel och fri rörlighet mellan de fem länderna, Kenya, Tanzania, Uganda, Rwanda och Burundi. Det är det första avtalet av sitt slag i Afrika.

Men debatten om en gemensam valuta är inte ny. I Afrika finns i dag redan två valutaunioner, i Västafrika och Centralafrika, och valutan CFA är knuten till euron.

Och i Afrikanska unionens vision om "Afrikas förenta stater" finns också en idé om en gemensam valutaunion för hela Afrika med start år 2021.

I Östafrika har åtskilliga studier gjorts och en rad tekniska frågor återstår, men enligt EAC är hindren överkomliga.

Östafrikas centralbanker har efterlyst en valutaordning som är bättre anpassad till dynamiken i den globala ekonomin, och som ökar kapitalflödena. Förhoppningen är att en gemensam valuta ska stimulera tillväxten. Nu återstår att se om den går att genomföra.

I Kampala sade Ugandas finansminister att en valutaunion skulle bidra till att sudda ut de konstgjorda gränserna och uppdelningen av länder och folkgrupper i Östafrika, där så många människor har ett gemensamt ursprung.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".