Trollhättan förbereder för livet efter Saab

I väntan på slutligt besked om Saab Automobiles framtid försöker kommun och företagare i Trollhättan att förbereda sig för en framtid utan stadens största privata arbetsgivare.

Det finns flera idéer om hur man ska locka till sig nya arbetstillfällen, men en nedläggning av Saab kommer slå hårt mot stora delar av det lokala näringslivet, enligt Företagarnas lokala ordförande Benny Lundin.

– Om det bli ett sådant scenario och det går ut tusentals, det är väl 3 000 drygt anställda på Saab. Det är ju en förödande summa folk som säkert kommer att påverka omsättningen hos många företagare. Framför allt de som driver näring i form av butiker, konferensanläggningar, vanliga dagens rätt-restauranger. All konsumtion får sig nog en allvarlig knäck givetvis, säger Benny Lundin.

Den lokala företagarföreningen hade i förra veckan ett möte där man bollade idéer om vad som krävs för att Trollhättan ska locka till sig nya företag. Om nu Saab försvinner från staden.

– Vi om någon skulle kunna ha en filmfestivalvecka, säger Benny Lundin och tänker då på en koppling med Film i Väst.

– Likadant attraktiva bostadsområden. Vi har ju en jättevacker älv som rinner rakt genom staden här och vi lägger våra bostadsområden inåt landet på nästan industriområden. Så det finns ju mycket som kan göra staden attraktivare för företag att etablera sig i regionen.

Om Saab Automobile läggs ner kan mer än en tiondel av alla arbetsplatser i Trollhättans kommun försvinna. 14 kommuner i området har beslutat att i så fall satsa på ett gemensamt omställningskontor.

Där ska uppsagda Saabanställda kunna möta till exempel arbetsförmedling, konsumentvägledare och bankföreträdare under ett tak.

Men för att möta krisen på sikt krävs också nya företag och kommunens näringslivschef Pär Löwenlid har fått in ett 30-tal nya idéer de senaste två veckorna.

– Hittar vi tre-fyra verkliga pärlor bland de här 30 så är det ju suveränt bra. Det handlar om företag som vill etablera sig, det handlar om produktidéer, det handlar om helt nya branscher.

Till exempel vilka nya branscher?

– Teknisk textil, utan att säga för mycket. Betong är en annan bransch som vi inte har i området i dag. Det finns produkter som verkar oerhört intressanta. Med sedan är det mycket som ska stämma och framför allt ska ju det här finansieras. Där har vi ju vårt nätverk av goda krafter här lokalt, finansiärer, banker, Almi och så vidare, säger Pär Löwenlid, näringslivschef i Trollhättans kommun.


Jens Möller
jens.moller@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".