Maud Olofsson kritiserar Ringhalsstopp

Näringsminister Maud Olofsson (C) kommenterar nu för första gången de senaste veckornas höga elpris. Hon är mycket kritisk till att två reaktorer vid kärnkraftverket i Ringhals står stilla på grund av en utdragen reparation.

– Jag tycker att det allvarligt att man inte får de här kärnkraftsreaktorerna att fungera. Å andra sidan visar detta också behovet av ett tredje ben i elförsörjningen. Därför måste vi snabba på utbyggnaden av det förnybara för att minska otryggheten i elsystemet, säger Maud Olofsson.

Vad tycker du om att reparationen har tagit så lång tid?

– Jag tycker inte att det är acceptabelt. Som ägare till Vattenfall förlorar vi pengar, och vi har också en sämre säkerhet i elförsörjningen.

Under den stränga kylan i vinter har priset på den nordiska elbörsen tidvis varit skyhögt, och det kommer att märkas i elräkningarna för många hushåll.

En del av bakgrunden är alltså att två reaktorer i Ringhals står still. Ringhals ägs till största delen av statliga Vattenfall.

Maud Olofsson är alltså missnöjd med det utdragna stoppet.

– Det är bolagen som är ansvariga. Det är ju tre stora som äger de här kärnkraftverken. De är ansvariga för att de här ska fungera och för att de ska ha en säker drift, säger hon.

På Vattenfall håller man med om att reparationerna har tagit lång tid och säger att det hör samman med det tidigare beslutet om avveckling av kärnkraften till 2010.

Nytt beslut innebar att det nu krävs mer omfattande modernisering, säger Erik von Hofsten, som är presschef för Vattenfall Norden. Han säger också att Vattenfall tar på sig ansvaret för de långdragna reparationerna.

– Det är självklart att vi måste ta på oss ansvaret för att reaktorerna står när de borde gå.

Varför har det tagit så lång tid?

– Det är något som vi nu analyserar och tittar på. Vi beklagar verkligen att reaktorerna står. Vi vill att de går.

När kommer de att kunna gå igen?

– Återstarten är planerad till den 1 februari, respektive den 15 februari, för Ringhals 1 och 2, säger Erik von Hofsten, presschef på Vattenfall Norden.


Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".