Brown segerjublar.
USA

Sjukreform hotas efter fyllnadsval

President Obamas förslag till sjukvårdsreform är hotat efter fyllnadsvalet i Massachusetts. Valet vanns av republikanen Scott Brown, som blir ny senator i det demokratiska fästet Massachusetts.

Nu förlorar Demokraterna sin supermajoritet i senaten. Valresultatet i Massachusetts blev en ovälkommen present till president Obama, i dag på ettårsdagen av hans presidentskap.

Fyllnadsvalet handlade om vem som skulle ersätta den legendariske senatorn Ted Kennedy, som dog i augusti, och Demokraterna räknade länge med en lätt seger. Massachusetts är det starkaste demokratfästet bland USA:s delstater.

Men det blev republikanen Scott Brown som vann - ett förödmjukande nederlag för Demokraterna, som innebär att partiets supermajoritet i senaten krymper. Republikanerna får nu 41 av de 100 senatsplatserna och kan därigenom förhala eller till och med stoppa förslag, som nu närmast den stora sjukvårdsreformen.

Demokraterna har fortfarande möjlighet att få igenom den historiska reformen, men det har blivit betydligt krångligare.

Ett alternativ är att kongressen snabbt klubbar igenom sjukvårdsförslaget, innan den nyvalde republikanen Scott Brown har hunnit tillträda.

En annan möjlighet för Demokraterna är att det förslag som tidigare har antagits av senaten också godtas av den andra kammaren, representanthuset.

Ett tredje alternativ är att man börjar om på nytt och förändrar förslaget så att det kan locka några republikanska senatsröster.

Vita Huset försöker nu hitta nödlösningar för att säkra den historiska sjukvårdsreformen. Flera alternativ diskuteras alltså, men samtliga innebär problem för Demokraterna och för president Obama.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".