Trots turbulensen kring Saab har bostadspriserna inte sjunkit i Trollhättan. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Bostadspriser opåverkade av Saab-krisen

Fortfarande finns inget klart besked om vad som ska hända med Saab Automobile. Victor Muller, vd för Saabspekulanten Spyker Cars, uppger för Ekot att det fortfarande lär dröja "dagar" innan ägaren GM har bestämt sig för om Saab ska säljas eller om avvecklingen ska fortsätta

Hela Trollhättan väntar på beskedet om vad som ska hända med stans största privata arbetsgivare.

Inne på Saabs fabrik i Trollhättan kan drygt 60 års bilbyggande vara över för gott om bara ett par-tre veckor. Detta om inte ägaren GM mycket snart kommer överens med Spyker Cars eller någon av de andra som vill köpa Saab.

Det har varit väldig turbulens om Saabs framtid i över ett år nu. Men den oron har ännu inte fått något märkbart genomslag på den lokala bostadsmarknaden.

Under förra året steg faktiskt priset på bostadsrätter i Trollhättan med nästan 20 procent, och ännu verkar de anställda inom fordonsindustrin vilja bo kvar i trakten, säger Carl Johan André som äger en av Trollhättans största fastighetsmäklarfirmor. Men det kan ändras inom bara några månader.

--Skulle den oturen inträffa att Saabs nedläggning är ett faktum och en ökande ränta på marknaden så komemr vi nog få en hel del förfrågningar tror jag, säger Carl Johan André.

I Trollhättans kommun bor i dag ungefär 55 000 invånare. Kommunen har en ambition att växa till 70 000 invånare fram till år 2030. Men stadsdirektören Annika Wennerblom förbereder nu för att skriva ner kommunens tillväxtmål.

– Det är en tuff ambition redan i dag när vi har Saab kvar här i Trollhättan. Det behöver i alla fall diskuteras om att justera den ambitionen.

Oavsett ökat invånarantal eller inte - om Saab Automobile läggs ner krävs att Trollhättanområdet lockar till sig nya företag.

Kommunen ser gärna satsningar på energi, miljö och klimat. Så det passar förstås bra att den amerikanska energijätten General Electric den senaste tiden har visat intresse för att bygga vindkraftverk i Trollhättan.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".