Hörselskydd kan behövas i kontorslandskap. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Dålig ljudmiljö vanligt problem på jobbet

Störande ljud skapar problem för många. Varannan svensk arbetare upplever till exempel problem med ljudmiljön på jobbet. Det visar en ny rapport från Hörselskadades Riksförbund, HRF.

Enligt rapporten uppger halva svenska folket att de har svårt att höra på café eller restaurang, och varannan svensk arbetare menar alltså att de har problem med ljudmiljön på jobbet.

Det handlar om samtalsstörande ljud, mellan 40 och 80 decibel, alltså ljud som inte är direkt skadliga för vår hörsel, men som tröttar ut och skapar stress.

Mängden ljud och ljudnivåer har ökat i samhället på senare tid, säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande för Hörselskadades Riksförbund.

– Vi för både omedvetet och medvetet in allt fler ljudkällor omkring oss, utan att vi tänker på det. För att fungera i den här ökade ljudmiljön måste vi höja vår röst. Barnen gör det i skolan, vi gör det på arbetsplatsen och på våra kaféer, som i dag är avskalade och har väldigt dåliga ljudmiljöer, säger han.

Ljudet stör särskilt många på jobbet. Enligt rapporten uppger fyra av tio att de ibland eller ofta har svårt att höra vad andra säger på jobbet. Bland drygt 1 100 medlemmar vid fem fackliga organisationer som tillfrågats, svarar varannan arbetare att de har problem med ljudet minst varje vecka.

Det som stör mest är ljudet från andra människor som pratar och skramlar.

Nästan sex av tio störs när de jobbar i kontorslandskap. Särskilt utsatta tycks journalister vara. Mer än var tredje journalist i Sverige upplever att de har problem att höra vad andra säger i telefon, ofta då i ett öppet kontorslandskap.

Värst är problemen inom förskola och skola. Två av tre lärare har problem med ljudnivån.

– Det kan bli till ett sammantaget sorl som kan vara rätt högt, så att det stör. Det kan till och med bli så högt att man får problem med att höra en enskild elev som man pratar med. Det är svårt att föra ett samtal ibland, säger Ulf Wallman, som är lärare i matte och NO för elever i sjunde och åttonde klass vid Segeltorpsskolan i Huddinge kommun.

En viktig orsak till problemet är att skollokalerna i allmänhet är bristfälliga i landet, säger Ulf Wallman.

– Den fysiska miljön får inte kosta något. Det får naturligtvis konsekvenser. Det är inte världens bästa lokaler, i alla fall inte i vår skola, säger han.

Samtidigt mäter kommunens miljö- och hälsoinspektörer inte ljudmiljön i klassrummet när det vistas elever i den.

Anna Baggström är miljöinspektör vid Stockholms miljöförvaltning, som årligen undersöker ljudmiljön på runt 200 skolor och förskolor.

– Det kan var ljud från ventilation och fläktar, och det är sådana saker som vi kan mäta upp, säger hon.

Hur kommer det sig att man inte mäter ljudet när det är rörelse och elever där, som det oftast är i ett skolrum?

– Det finns inga riktvärden för hur hög ljudvolymen får vara i en lokal när det är verksamhet där. Miljöförvaltningen kan inte ställa sådana krav, så vi inriktar oss på det förebyggande arbetet.

Extra allvarligt är det störande ljudet för dem som från början har problem med hörseln, poängterar Jan-Peter Strömgren.

Bland de drygt fyra miljoner svenskar som upplever problem med störande ljudmiljöer finns runt 1,3 miljoner med olika grader av hörselnedsättning.

Vid Hörselskadades riksförbund vill man därför se en lagstiftning som säkrar goda ljudnivåer i till exempel undervisningslokaler.

– Vi vill överhuvudtaget få till ett större samhällsengagemang i det här. Man måste städa upp i det här ljudträsket som vi lever i, säger Jan-Peter Strömgren, vid Hörselskadades Riksförbund.


Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".