Ny medicin underlättar för MS-patienter

En helt ny typ av mediciner mot sjukdomen MS, multipel skleros, är på väg att lanseras. I stället för plågsamma dagliga injektioner kan patienterna ta de nya medicinerna i tablettform.

– Det här kommer att förändra livet helt för de MS-sjuka, säger professor Tomas Olsson, som är MS-expert på Karolinska institutet.

– Det är ett stort steg, tycker jag. Nu har vi en tablettbehandling med en effektivitet på 50 till 60 procent, jämfört med cirka 30 procent tidigare, säger han.

Flera nya läkemedel i tablettform kan finnas tillgängliga för MS-patienter inom något eller ett par år. En stor förändring för MS-sjuka, som hittills tvingats till dagliga injektioner av mediciner, som också ger svåra biverkningar.

Två av de nya medicinerna har nyligen testats i större internationella studier, där även svenska patienter har ingått. Studierna publiceras nu i den prestigefyllda medicintidskriften New England Journal of Medicine.

Ylva Ångman har testat ett av de nya läkemedlen.

– Det har varit ett lyft för mig. Jag har mått mycket bättre under medicineringen mot vad jag gjorde innan, när jag var helt omedicinerad. Jag har mått bra och min uppfattning är att medicinen har gett mig möjlighet att leva ett normalt vardagsliv och arbetsliv, säger hon.

MS, eller multipel skleros som det egentligen heter, leder till inflammationer i det centrala nervsystemet. Sjukdomen startar oftast hos unga vuxna, och framskrider sen stötvis i så kallade skov.

Det är inflammationerna och skoven som kan minskas på ett effektivare sätt med de nya tablettmedicinerna. Det säger professor Tomas Olsson, som lett prövningarna i Sverige.

– Vi har haft tillgång till behandlingar ett femtontal år nu. Men de behandlingarna har haft begränsade effekter och en hel del biverkningar.

I dag finns ingen bot mot MS, bara läkemedel som bromsar sjukdomsförloppet. Men de nya medicinerna kan göra att fler MS-drabbade kan leva ett bättre liv, hoppas patienten Ylva Ångman.

– Om det visar sig att det här läkemedlet är så effektivt som jag känner att det har varit för mig, med uteblivna skov och möjligheten att leva ett normalt, friskt liv, så är det naturligtvis den största vinsten för alla, säger MS-patienten Ylva Ångman.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Multipel skleros

De två läkemedel som nu testats bygger på de verksamma substanserna fingolimod och cladribin.

Läkemedlen marknadsförs av företagen Novartis och Merck Serono.

Läkemedelsföretagen har sponsrat de aktuella studierna.

Omkring 12 000 svenskar har sjukdomen MS. Kvinnor drabbas oftare än män.

Källa: New England Journal of Medicine och Neurologiskt Handikappades Riksförbund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".