Sverige prioriterar flyktingar från Eritrea

Migrationsverket kommer i år att prioritera flyktingar från Eritrea och Somalia, när man tillsammans med FN väljer vilka som skall få komma som kvotflyktingar till Sverige.

Omkring 850 flyktingar i läger i Kenya, Sudan och Libyen kommer att hämtas därifrån. Där är de humanitära behoven som allra störst just nu, inte minst för somalierna som finns i Kenya. Det säger Dan Eliasson, generaldirektör för Migrationsverket.

– De lever under miserabla förhållanden i läger i norra Kenya, på flykt undan kriget i Somalia. Det är hemska sanitära förhållanden, svårt med mat, vatten, och tryckande hetta, säger han.

Bland alla som får uppehållstillstånd i Sverige varje år finns gruppen som kallas kvotflyktingar, människor på flykt runt om i världen, som FN:s flyktingorgan anser vara i särskilt behov av skydd.

Sverige tar varje år emot mellan 1 700 och 1 900 kvotflyktingar. Budgeten för kvoten bestäms av riksdagen, och antalet kvotplatser beslutas av regeringen.

Svenska Migrationsverket gör bedömningar tillsammans med FN:s flyktingkommissarie, på plats i flyktinglägren.

Förra året prioriterades flyktingar i Iraks närområde. Men i år kommer Sverige alltså att ta emot en stor grupp på flykt från länderna Eritrea och Somalia.

– Somalia är ett land som håller på att implodera. Stridigheterna kring Mogadishu och de södra delarna är svåra och människor lider. Det finns stora flyktingläger, framför allt i Kenya, där människor lever under mycket svåra förhållanden, säger Dan Eliasson, generaldirektör för Migrationsverket.

– Eritreanska flyktingar i Sudan och Libyen, som flyr undan en totalitär regim i Eritrea, här behöver världssamfundet göra insatser och vi ställer upp, säger han.

I år blir det cirka 600 färre kvotflyktingar till Sverige från Iraks närområde, jämfört med förra året.

– Situationen är fortsättningsvis svår i Iraks närområde, i flyktinglägren i Jordanien och Syrien. Men vi håller på, tillsammans med andra ledande europeiska länder och USA, att stänga några av de här lägren. Den humanitära situationen är fortfarande svår, men något bättre. Situationen på Afrikas horn är svårare. Och då har vi tillsammans med FN kommit fram till att vi kan göra en viss omriktning. Det är humanitärt riktigt att göra det, säger Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".