Kinesiska konsumenter handlar mer. Foto: Ng Han Guan/Scanpix.

Kinas ekonomi tar fart igen

Den ekonomiska tillväxten ökar kraftigt i Kina, och det ökar trycket på den kinesiska regeringen att förhindra överhettning.

Kinesiska konsumenter vågar handla mer, och i sista kvartalet förra året rapporterade detaljhandeln i Kina en ökning med över 15 procent jämfört med året innan. Det är en av många nya siffror som tyder på att Kinas ekonomi snabbt tar fart igen efter finanskrisen 2008.

Enligt regeringens rapport ökade tillväxten under sista kvartalet 2009 med 10,7 procent jämfört med samma period året innan, och alltså börjar närma sig de tvåsiffriga tillväxttal som rådde innan kraschen på de västerländska finansmarknaderna.

För hela året 2009 rapporteras en tillväxt på 8,7 procent, vilket är strax över det mål på åtta procent som sattes av kinesiska myndigheter och som är något av ett magiskt tal, eftersom ledarna anser att det är den nivå av tillväxt som Kina behöver för att behålla arbetstillfällen och den stabilitet i samhället som är kommunistpartiets ambition.

Med den snabba tillväxtens återkomst kom också inflationen tillbaka, och konsumentprisindex för december 2009 ökade med 1,9 procent jämfört med samma månad året innan.

Därmed fortsätter också spekulationerna om när Kina ska tvingas höja räntan och värdet på sin valuta gentemot dollarn. Bankernas utlåning som slog rekord i januari i år har redan tvingats minska något, och fler åtgärder förväntas snart komma för att förhindra överhettning och bubblor medan Kina snabbt är på väg att passera Japan som världens andra största ekonomi.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".