Fortsatt trögt för Greklands ekonomi

I Grekland kommer den ena dåliga nyheten efter den andra om det ekonomiska tillståndet i landet. I dag har räntorna fortsatt att stiga.

Grekland har ett gigantiskt underskott i sina statsfinanser och landets riksgäld planerar att låna 53 miljarder euro i år för att hålla ekonomin flytande.

Att ta upp stora lån från befolkningen är en annan möjlighet som förts fram av regeringen.

Grekland är något av det svarta fåret inom eurosamarbetet, inte bara på grund av de dåliga finanserna utan också för att de i flera år, enligt EU, har förskönat landets nationalräkenskaper.

I dag kom ett nytt bakslag för den hårt trängda regeringen i Aten. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg vill den tyska regeringen inte ge sitt stöd till ett eventuellt EU-lån och på det sättet få ned budgetunderskottet.

Grekland måste lösa sina problem på egen hand, uppger den tyska regeringens talesman Michael Offer.

Samtidigt fortsätter räntorna att stiga i Grekland. Gapet mellan de grekiska och den tyska obligationsräntorna är rekordstort. Det vill säga på den högsta nivån sedan euron introducerades.

Räntan på en tioårig grekisk statsobligation låg i dag på 6,2 procent. Motsvarande svenska ränta ligger på 3,4 procent.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".