Många grisar har det dåligt.

Grisuppfödare följer inte EU-regler

De flesta grisar inom EU föds upp i strid mot EU:s djurskyddsregler, enligt en undersökning som en djurskyddsorganisation gjort på gårdar i sex länder.

Mot EU:s regler så går grisarna i boxar utan strö på alla de spanska gårdarna som undersökts, och på nära 90 procent av de tyska och holländska gårdarna. Strö är inte bara bekvämt för grisarna att ligga i. Det låter dem också följa sin instinkt att böka och rota.

Understimulerade och trångbodda grisar börjar bita svansarna av varandra. För att hindra det, klipps deras svansar, trots att det också är förbjudet.

I Danmark, Holland och Spanien sker det med alla grisar. Modersuggorna står i trånga boxar, där de inte kan vända sig.

Grisarnas livsförhållanden har undersökts på 74 gårdar i Danmark, Tyskland, Spanien, Storbritannien, Nederländerna och Ungern. Länder som tillsammans föder upp 57 procent av grisarna inom EU.

Och resultatet förvånar inte Johan Beck Friis, på Sveriges Veterinärförbund:

– Om vi har haft problem som under slutet av förra året uppdagades så är det ingenting i förhållande till det som finns söderut i Europa.

Vad beror det här på?

– Det beror på att man har en helt annat fokus ju längre söder ut man kommer. Man tittar på produktion, ekonomi, hur mycket kött får man in per insatt foderenhet. Djurens välfärd kommer mycket långt ner på listan. Reglerna är betydligt lägre till att börja med i andra länder. Sedan måste man se till att reglerna följs och det finns ett mycket svagt intresse att följa de här reglerna både från producenter och myndigheter.

Sverige importerar allt mer griskött från EU. Omkring hälften av köttet kommer från Danmark, vars brister i svinuppfödningen är omdiskuterade sen tidigare. I november blev det debatt kring missförhållanden på svenska grisgårdar efter att Djurrättsalliansen dokumenterat hur grisar hade brist på strö, stod trångt och hade sårskador. Då lovade köttbranschen att införa ett certifieringsprogram för att kontrollera förhållandena för djuren.

EU skärpte år 2003 djurskyddslagarna för grisar. Men de här lagarna följs alltså inte visar den nya undersökningen som gjorts av organisationen "Compassion in World Farming". Organisationen försöker i olika kampanjer påverka levnadsförhållandena för svin, nöt och fjäderfä. Bland samarbetsorganisationerna finns svenska Djurens Rätt.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".