Kina är draglok i världsekonomin. Foto: Andy Wong/Scanpix.

Osäker återhämtning för global ekonomi

Återhämtningen i den globala ekonomin fortsätter under 2010. I en ny prognos räknar Världsbanken med att tillväxten blir högre än vad banken räknade med för ett halvår sedan. Men redan i höst kan tillväxttakten i världsekonomin falla tillbaka.

Det finns smolk i glädjebägaren. Det världsbanken pekar på är att många länder mer eller mindre tvingas att dra ner eller ta tillbaka en del av de gigantiska finanspolitiska stödpakten som sattes in under den akuta krisen.

Samtidigt återstår en del problem bland banker och på de finansiella marknaderna. Många hushåll fortsätter, i bland ofrivilligt, att spara i stället för att öka sin konsumtion. Därtill väntas en fortsatt hög eller till och med stigande arbetslöshet. Det här gör att det kommer att lång tid att läka såren efter krisen, säger chefekonomen på Swedbank, Cecilia Hermansson

– Mycket av den tillväxt vi ser nu i år bygger på stimulanser från centralbanker och regeringar. När man drar tillbaka dem men även ökar regleringen på finansmarknaderna riskerar man en svagare tillväxt. Det finns mycket risker när vi går in i år 2011.

Är det en nödvändig broms efter de stimulanser man har haft?

– Jag tror att det är viktigt att man försöker skapa en mer stabil ekonomisk utveckling i världen. Det gynnar både rika och fattiga länder att man har stabila ramverk. På så sätt kanske man i det korta perspektivet acceptera en lägre tillväxt.

Men plågorna efter krisen har utvecklats olika ut i olika länder och världsdelar. Medan ekonomin och tillväxten knapp fått hakan över iskanten på en del är det främst utvecklingen i Asien som bidrar till att världsekonomin väntas växa med 2,7 procent i år, främst då på grund av Kina.

Utan Kina skulle den globala tillväxten i år stanna på 1,1 procent. Men att Kina i hög grad är draglok i världsekonomin har också blivit ett problem för Kina självt. Knappt ett år efter krisen talas det om risk för överhettning och inflation. Rutger Palmstierna riskanalytiker med bakgrund från UD och banken SEB säger så här om vändningen.

– Det är överraskande men samtidigt naturligt. Först hade du en kraftig kreditexpansion i stimulanspaketet för ett år sedan. Det ledde till en enorm tillväxt i penningmängden som man oroade sig för skulle vara inflationsdrivande.

Finns det en befogad oro för att inflationen ska ta fart i Kina?

– Ja, det finns en mycket befogad oro för det. För det första så för att stimulanspaketet för ett år sedan byggde på kreditexpansion där man lånade ut pengar till olika projekt. Det har spätt på penningmängden med 30 procent. Det är klart att det ger ett stort inflationstryck i sig. Men det är klart att det spär på för låginkomsttagarna att deras köpkraft eroderas. Med de stora sociala klyftorna och obalanserna så kan det bli politiska problem av det, säger riskanalytikern Rutger Palmstierna.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".