Darfur

Sjukdomar skördar fler liv än våldet

Det är sjukdomar och inte våld som ligger bakom de allra flesta dödsfall som är kopplade till konflikten och striderna i Darfur i Sudan. Bara 20 procent av dödligheten går att knyta till våldsamheter, enligt en studie som presenteras i dag.

Redan ett år efter att striderna hade börjat i Darfur i Sudan för snart sju år sedan, så är det sjukdomar som ligger bakom majoriteten av dödsfallen i området. Det berättar doktor Olivier Degomme, som är projektledare för studien, och arbetar vid ett center i Bryssel för epidemiologisk forskning kopplat till katastrofer.

Han är en av författarna bakom studien som presenteras i den brittiska medicinska tidskriften The Lancet i dag.

Efter att ha granskat drygt 100 kartläggningar av dödsfall i Darfur, mellan åren 2003 och 2008, slår man fast att 80 procent av dem som har dött, inte dog på grund av våld, skjutningar eller bomber, utan av sjukdomar som diarré och infektioner kopplat till näringsbrist.

FN beräknar att 300 000 människor har dött i Darfur sedan 2003, och att drygt två miljoner människor har fördrivits från sina hem. Studien visar också tydligt att dödligheten ökar drastiskt på grund av sjukdom när hemlösa samlas i läger.

Per-Allan Olsson, som är internationell programsamordnare vid svenska Röda Korset, främst inriktad på Sudan, är inte förvånad. Det är mycket svårt att agera under rådande konflikter, säger han.

– Man behöver i princip förhandla sig till tillgång till olika områden. Det är svårt. Det är logistiskt stora utmaningar att ge den här befolkningen grundläggande vård, säger Per-Allan Olsson.

Samtidigt som mycket av svenska Röda Korsets verksamhet nu är fokuserat på den rådande nödsituationen i Haiti, är internationella Röda Kors-kommitténs största insatser fortfarande riktade till Sudan och Darfur. Där bedrivs så gott som all sjukvård i hjälporganisationers regi, enligt Per-Allan Olsson.

I den aktuella studien har man också tydligt kunnat se att de områden som under en period haft neddragen hjälp från humanitära organisationer, har en betydligt högre dödlighet än andra.

Forskarna är därför oroliga för vad det innebär att flera internationella hjälporganisationer förra året utvisades ur Darfur av Sudan. Stegrande oroligheter i södra Sudan har redan gjort att hjälpen tryter, enligt Per-Allan Olsson.

– Just nu har vi evakuerat den internationella personalen på grund av spänningar och strider. Om spänningen ökar så blir det svårt också för lokala organisationer, därför att man kanske associeras med den ena eller andra parten. Då blir det svårt att få det här att fungera, säger Per-Allan Olsson vid svenska Röda Korset.


Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".