Ryssland

Människorättsdomstol kan bli mer effektiv

Den ryske presidenten Dmitrij Medvedev och Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter, svensken Thomas Hammarberg, träffades i Moskva i går kväll.

Mötet ägde rum mindre än en vecka efter att det ryska parlamentet ratificerade ett protokoll som är viktigt för Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter.

Protokollet som parlamentet nu har skrivit på innebär att domstolen kan bli mer effektiv.

– Den hade inte klarat sig om inte ryssarna hade ratificerat protokollet. Nu kan hela domstolen omorganiseras och bli mer effektiv, säger Thomas Hammarberg.

Enligt Thomas Hammarberg är Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg fullständigt överbelastad med 50 000 nya ärenden som strömmar in varje år.

En stor andel av dessa kommer från just Ryssland. Mer än en fjärdedel av de över 100 000 registrerade ärendena i Strasbourg är ryska.

Det så kallade protokoll 14 innebär bland annat att domstolen på ett tidigt stadium ska kunna gallra bort de fall som har liten chans att leda till fällning.

Själva granskningarna ska också förenklas så att hanteringen av antalet ärenden ska kunna öka.

Av Europarådets 47 medlemsländer var det fram till i förra veckan bara Ryssland som inte hade ratificerat protokollet.

Efter beslutet i det ryska underhuset, duman, väntas nu godkännande från parlamentets andra kammare, federationsrådet, samt från president Dmitrij Medvedev.

Efter sitt just avslutade möte med Medvedev i Kreml säger Thomas Hammarberg att det från rysk sida just nu kommer positiva signaler.

– Vi var lite oroliga för att de skulle göra någon slags reservation, och sätta något villkor för att ställa upp bakom den här omorganiseringen. Men det har de faktiskt inte gjort. Men det betyder inte att krisen för domstolen är över. Det behövs ytterligare omorganisering för att göra det effektivt.

– Framför allt måste vi ha ett läge då det i länderna själva inte skapas kränkningar av mänskliga rättigheter som gör att folk måste gå till Strasbourg. Där återstår mycket, inte minst i Ryssland, säger Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter, säger Thomas Hammarberg.


Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".