Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler män än kvinnor i myndighetsstyrelse

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 07.11
Männen dominerar i styrelsen.

Moderaterna förklarade i går att man kan tänka sig kvotering för att få in fler kvinnor i bolagens styrelser. Samtidigt består den nya Pensionsmyndighetens styrelse av betydligt fler män än kvinnor.

Strax före jul utsåg regeringen styrelsen för den nya Pensionsmyndigheten, som bildades vid årsskiftet. Av sju ledamöter i Pensionsmyndighetens styrelse är bara två kvinnor.

En av dem är pensionsmyndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm. Utöver henne är Socialstyrelsens tidigare generaldirektör Kerstin Wigzell enda kvinnliga ledamot.

Senast i går sa finansminister Anders Borg så här om könsfördelningen i näringslivets styrelser apropå utspelet om eventuell framtida kvotering till styrelser.

– Tycker att det är mycket märkligt att vi har en sådan sned könsfördelning i bolagsstyrelser och ledningar i de stora företagen. Exakt vilka regler man ska landa i har jag inte tänkt över men jag tycker inte att man ska avfärda kvotering.

Socialdepartementet är det departement som utsåg Pensionsmyndighetens styrelse strax före jul. Bettina Kashefi, statssekreterare vid socialdepartementet, säger att regeringen i det här fallet inte lyckades med könsfördelningen.

– Nej, det har vi absolut inte gjort i den här konstellationen som vi ser nu där två av sju är kvinnor. När jag gick på ren kompetens hade vi en övervikt kvinnor till den styrelsen. Sedan blev det av olika skäl, och det är ingen bra ursäkt men det är en förklaring, föll många av dem bort för att de hade kopplingar till branschen. De föll bort av jäv. Det är också därför vi har så pass få styrelseledamöter. Vi undersöker möjligheterna att komplettera med ytterligare två.

Och de två kommer att bli kvinnor?

– Det är inriktningen och ambitionen, säger Bettina Kashefi, statssekreterare vid socialdepartementet.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".