LO:s medlemstapp håller i sig

Uppdaterad: 17:21
Den ekonomiska krisen till trots fortsätter LO:s förbund att tappa medlemmar. Det är unikt att förbunden får färre medlemmar i en ekonomisk kris.

Att medlemmarna sviker LO beror framför allt på en sak, säger Anders Kjellberg som är docent i sociologi vid Lunds universitet.

– Det beror framförallt på att a-kasseavgifterna är så höga inom LO-förbunden så många drar sig för att vara med i både facket och a-kassan.

A-kasseavgiften är sedan några år kopplad till arbetslöshetens storlek. Ju högre arbetslöshet i förbundet desto mer kostar det att vara medlem i a-kassan.

Men förutom höjda a-kasseavgifter har också vissa fackförbund förlorat medlemmar direkt på grund av att sysselsättningen gått ner - färre nyanställda gör att medlemsantalet minskar.

LO-tidningen har räknat ut att LO:s förbund under förra året tappade nästan 43 000 medlemmar. Det är ovanligt för när det är ekonomisk kris brukar medlemsantalen öka. Anders Kjellberg jämför med 90-talskrisen.

– Det är en väldig skillnad. Då var det en stor uppgång, men nu verkar fackanslutningen totalt sett inte alls gå upp. Det är något helt nytt i Sveriges moderna historia att den inte gör det under en djup lågkonjunktur.

De LO-förbund som har tappat flest medlemmar är facken inom industrin, till exempel IF Metall och Grafiska och skogs- och träfacket.

Jonas Ivman är ansvarig för medlemsvärvning på LO, han säger att det är ett stort bekymmer att många LO-förbund krymper.

– Det bygger på att vi är många för att vi ska kunna skriva kollektivavtal. Det finns alltid en smärtgräns för stor eller hur liten man kan vara som folkrörelse.

Anders Kjellberg menar nu att vissa förbund har fått så få medlemmar och blivit så svaga att det riskerar att påverka avtalsrörelsen.

– Ja, inom vissa branscher där facket har blivit allt svagare, som till exempel hotell- och restaurangbranschen där det numera är en minoritet av de anställda som är med i facket.

– Det kan också påverka kollektivavtalstäckningen i sådana branscher. Och om lönerna hålls tillbaka på delar av arbetsmarknaden kan det påverka helheten framförallt på arbetarsidan, säger Anders Kjellberg.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista