Snart försvinner den svenskspråkiga avdelningen på BB i Ekenäs. Foto: Christer Fridén/SR.

Finlandssvenskar misströstar om språket

Finlandssvenskarna blir alltmer oroliga för sin framtid i hemlandet. Enligt en opinionsundersökning som publiceras i dag har tron på att det svenska språket överlever i Finland minskat dramatiskt på bara några år.

Svenska språket är enligt lagen jämställt med det finska och det är en medborgerlig rättighet att tala svenska med alla myndigheter.

– I Helsinfors är det svårt att insistera på att man får sina medborgerliga rättigheter för då blir man betraktad som en negativ idiot som kräver saker som egentligen är alldeles onödiga och det är obehagligt. Därför gör man det inte i allmänhet annat än om man blir hårt provocerad, säger Christoffer Cronström.

Han bor i Ekenäs, där man fortfarande kan klara sig bra på svenska, men när han kommer till Helsingfors för att till exempel besöka en myndighet är det värre. Där möts han ofta av avvisande, förskräckta eller generade miner när han använder sitt modersmål, svenska.

Men också i Ekenäs börjar svenskan tappa terräng. Ett exempel är det svenskspråkiga BB där som skall läggas ner och mammorna hänvisas till finskspråkiga BB-avdelningar.

Finlandssvenskarna börjar alltmer tappa tron på en framtid på svenska. En färsk opinionsmätning visar att bara 67 procent av finlandssvenskarna tror att det svenska språket överlever i Finland. För fem år sedan var det 87 procent. Framtidstron har alltså rasat rejält.

Orsaken är sannolikt ett allmänt missnöje med de reformer i stats- och kommunalförvaltningen där den svenskspråkiga befolkningen har kunnat påvisa att deras behov inte har tillgodosetts. Många har också noterat att landets inrikesminister Anne Holmlund visade sig inte ha en aning om att det finns 300 000 finländare med svenska som modersmål.

Men Christoffer Cronström hoppas på att man skall kunna rädda svenskan med ett mer liberalt och öppet språkklimat i Finland.

– Överhuvudtaget borde det finnas ett lite mildare och mera tolerant språkklimat. Det gäller inte enbar finlandsvenskan, det gäller också andra grupper. Jag vet inte varför man lider utan xenofobi (främlingshat) i det här landet, men det gör man ofta, säger Christoffer Cronström.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".