1 av 2
Stopp för svenskt kött.
2 av 2
Karsten Davidsson

Köttföretag drabbas av rysk svartlistning

Fortfarande är de svenska företag inom köttbranschen som i höstas förbjöds att sälja kött till Ryssland svartlistade. Trots stora förberedelser för att få ryssarnas godkännande så blev det stopp.

Det är 24 grader kallt, och kartonger fyllda med kött redo att skickas till olika länder ligger uppradade i fryshuset på företaget Sten Davidsson i Lindome strax utanför Göteborg.

Det är ett av de företag som drabbats till följd av den ryska svartlistningen. Karsten Davidsson, exportansvarig på företaget, berättar vad ryssarna mest brukar köpa.

– Det är fram för allt grisinälvor som lever, njure, hjärta och tunga, säger han.

Det är produkter som vi själva inte använder i någon större omfattning. På sin höjd blir det till korv, men mer troligt till hundmat. Därför är exporten till Ryssland viktig, och den har blivit allt viktigare i takt med att levnadsstandarden höjts.

I dag importeras hela 80 procent av allt kött som äts i Ryssland. Därför görs kontroller i de länder som säljer till Ryssland. I slutet av maj kom turen till Sverige.

Tretton anläggningar inom köttbranschen valdes ut, och Livsmedelsverket förberedde företagen noga inför besöket, säger Anna Brådenmark som arbetar med internationell handel på Livsmedelsverket.

– Målsättningen var ju att företagen skulle uppfylla ryska krav så att exporten kunde fortgå.

Besöket slutade trots det med ett stort misslyckade. Av de 13 granskade anläggningarna var det bara fyra som blev godkända. Ryssarna var missnöjda med allt från smutsiga lokaler till att knivar rengjordes vid för låg temperatur.

Borde ryssarna vara rädda för att äta kött som produceras i Sverige?

– Nej, absolut inte!

Men det är de ju uppenbarligen?

– Vi har olika sätt att se hur lagstiftningen ska uppfyllas. Men de här anläggningarna är ju godkända i Sverige.

Sverige är långt ifrån det enda landet där anläggningar stoppats att sälja kött till Ryssland. Därför pågår det nu intensiva diskussioner mellan EU och Ryssland säger Anna Brådenmark.

– Att EU har gått in så här mycket och är en förhandlingspart till Ryssland är ju ganska unikt. Det är ju för att det varit så enormt mycket problem.

Företaget Sten Davidsson godkändes visserligen av Rysslands inspektörer. Men drabbas ändå hårt eftersom de köper in och säljer kött från slakterier som är svartlistade. Karsten Davidsson hoppas att de stoppade anläggningarna snart ska få börja sälja igen.

– Jag tror överhuvudtaget att man får ut sämre lönsamhet i hela branschen om man inte kan använda sig av en så stor och betydelsefull marknad som Ryssland. Man får helt enkelt lägre priser för sina varor, säger Karsten Davidsson på företaget Sten Davidsson i Lindome.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".