Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Politiskt samförstånd om miljonprogram

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 17.06
Förändring på gång. Arkivfoto: Anders Wiklund/Scanpix.

Nu förbereder bostads- och kommunminister Mats Odell en ny politik för storstädernas förorter. Arbetet genomförs tillsammans med några av Socialdemokraternas främsta lokala företrädare.

I dag hölls ett första möte mellan Mats Odell (KD), flera kommunalråd, och företrädare för bostadsbolagen.

Mats Odell har höga ambitioner för det nya samarbetet.

– Vi måste se till att människor känner sig stolta över sina bostadsområden, att de vill bo där, att de kan få en bra utbildning, och att de kan få jobb i närheten. Det är väldigt viktiga målsättningar, säger han.

Hur kommer det sig att du är beredd att bjuda in ett par tunga socialdemokratiska kommunalråd till det här sammanträdet?

– För att de är folkvalda i de kommuner där de här problemen är väldigt stora, och dessutom är det väldigt bra personer, som har varit mycket konstruktiva i den diskussion som vi har haft i dag.

Det är inte ofta som den borgerliga alliansens ministrar kallar socialdemokrater för bra personer, eller ”konstruktiva”.

Men på dagens möte var alla överens om att huvudproblemet i miljonprogramsområdena är arbetslösheten. Trångboddhet och andra boendefrågor är också viktiga.

I dag hade även Malmös socialdemokratiska kommunalråd Ilmar Reepalu ett gott ord att säga om den kristdemokratiska ministern.

– Det här är i alla fall en ärlig ambition att försöka göra en beskrivning av hur det ser ut, och se vad man kan göra med regelförändringar, säger han.

Vad tycker du som socialdemokrat om att bli inbjuden till ett sådant här sammanhang?

– Det är självklart alltid bra när en regering bjuder in. I det här fallet tittar regeringen på vad man kan göra från den statliga sidan. Jag ser definitivt det här med sänkta ersättningsregler för människor som är arbetslösa som att lägga sten på börda i de här stadsdelarna. Det innebär att extrem trångboddhet följs åt med en extrem fattigdom. Vi har mycket att titta på i regelsystemen också, säger Ilmar Reepalu.

Men den här gången är det inte förändringar i a-kassan och andra trygghetssystem som är aktuella. Det handlar i stället om att öka de boendes inflytande på sin egen miljö, och att försöka skapa jobb i förorterna.

Det är också viktigt att snygga upp bostadsområdena och att skapa naturliga mötesplatser för dem som bor där.

Ett konkret önskemål från fastighetsbolagen är att rotavdrag borde införas även för hyresfastigheter.

Tanken med samarbetet är att en bättre miljö ska göra att bilbränder, ungdomsbråk och annan kriminalitet i de utsatta områdena minskar.

Upploppen i Rosengård i Malmö förra våren har fått stor uppmärksamhet. Det fick även oroligheterna i Göteborgs förorter i somras.

Men även mellanstora svenska städer har områden med mycket kriminalitet.

Alla är ändå eniga om att det finns mycket positivt också i områdena.

Ismahan Abdullahi bor i Rinkeby i Stockholm. Hon tycker att det är bra att politikerna nu vill öka de boendes inflytande på miljön.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att vi är med och påverkar, och helst Hyresgästföreningen också. Det är vi som bor här och vet vad som händer.

Hur skulle Rinkeby se ut om du fick drömma?

– Om jag fick drömma, då skulle jag vilja ha lekplatser där barn kan leka, att det skulle bli ännu tryggare, och att man måste ha fritidsgårdar. Jag skulle vilja ha tryggare centrum och mer belysning, säger Ismahan Abdullahi.


Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Ramin Farzin
ramin.farzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".