1 av 2
Leo Tangen föddes nästan tre månader för tidigt och har prövat både familjevård och traditionell vård för tidigt födda. Foto: Mona Hambreus/SR.
2 av 2
Leo Tangen. Foto: Mona Hambreus/SR.

Familjeavdelningar ger kortare vårdtid

För tidigt födda barn som får vårdas tillsammans med sina föräldrar på så kallade familjeavdelningar, blir friskare och kan lämna sjukhuset tidigare än barn som får ligga på sjukhus utan ständig tillgång till mamma och pappa.

Det visar en studie från Karolinska Institutet, som omvårdnadsforskaren Annica Örtenstrand lett.

– Vårdtiden blir i genomsnitt fem dagar kortare när föräldrarna bodde tillsammans med sina barn, säger hon.

Forskarna har jämfört hur länge för tidigt födda barn behöver stanna på sjukhus, om de antingen vårdas på en vanlig, traditionell avdelning, där föräldrarna bara kommer på besök på dagtid, eller på en familjeavdelning där mamma och pappa bor och hjälper till att vårda sitt barn 24 timmar om dygnet. 

Lisa Tangen, mamma till Leo som föddes tre månader för tidigt i november, har provat båda vårdformerna, och hon säger att det betyder mycket att få vara tillsammans med sitt barn.

– Det betyder väldigt mycket. Jag vet hur det var när vi skulle åka hem, jag mådde väldigt dåligt, jag har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv.

– Just att åka från sitt barn när man precis har fött det och inte får träffa det på kanske tolv timmar och inte veta om det kommer att överleva. Om jag skulle hinna in innan han dör, till exempel.

I studien deltog 366 barn på Södersjukhuset i Stockholm. För de som fått vara med föräldrarna var vårdtiden i genomsnitt fem dygn kortare. När det gäller dem som fötts allra mest för tidigt, före graviditetsvecka 30, var skillnaden ännu större - 10 dagar.

Eventuellt leder familjevården också till friskare barn som andas bättre, men här är resultaten mer osäkra, säger omvårdnadsforskaren Annica Örtenstrand.

 – När man tittar direkt på sjukligheterna, andningssjukdomar och infektioner, så ser vi att familjevården verkar ha en positiv effekt på just andningen.

Under 2000-talet har familjevården vuxit, men fortfarande vårdas de flesta barnen på traditionellt sätt. Familjevård kräver ombyggnad av sjukhusen och kostar mer.

Men resultaten från studien visar att det kan gå att spara i andra änden säger Annica Örtenstrand.

– Den ökade kostnaden som det innebär skulle man kanske kunna spara på genom att vårdtiden blir kortare.

Mona Hambraeus
mona.hambreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".