Magnus Leivik

Räddningsflyg har svårt att landa i Haiti

Samtidigt som hjälpen når fram till fler och fler i jordbävningsdrabbade Haiti, så finns det fortfarande hinder. Alla flygplan får till exempel inte landa på flygplatsen och dirigeras om till grannlandet Dominikanska republiken.

– I förlängningen så innebär det att det fördröjs i en eller två eller tre dagar innan medicinerna kommer fram. Under tiden så hinner flera människor dö i väntan på mediciner, säger Magnus Leivik på biståndsorganisationen Läkare utan gränser.

Flera flygplan med hjälpsändningar från biståndsorganisationen Läkare utan gränser har tvingats landa i Santo Domingo i Dominikanska republiken, där förnödenheterna måste transporteras med lastbil för att nå de behövande i Port-au-Prince. Något som är både kostsamt och tidsödande.

Varje flygplan som ska landa på den lilla flygplatsen i Haitis huvudstad måste förhandla om en tid för att kunna använda landningsbanan och enligt Magnus Leivik har det hänt flera gånger att besked om nej till landning kommer när planet är i luften.

Nu väntar Läkare utan gränser på flera hundra ton med sändningar som bland annat innehåller mediciner.

– Vi hoppas framförallt att vi kan få landningstillstånd här i Port-au-Prince. Vi hoppas att vi kan ordna med ännu större hangarer där vi kan förvara den här materielen så att vi snabbt och smidigt kan distribuera ut det till våra tio kliniker.

– Vi har två uppblåsbara tält som fungerar som operationssalar med 100 sängar. Det är jätteviktigt att varje liten del i den här transporten fungerar så smärtfritt som det bara kan.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".