Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukhuspersonal pressad av varsel

Publicerat lördag 23 januari 2010 kl 10.43
1 av 2
De olika facken samarbetar för att bemöta varslen. Foto: Marcus Eriksson/SR.
2 av 2
Kenneth Westin

Beslutet att varsla totalt 700 anställda vid Länssjukhuset i Sundsvall oroar både personal och patienter. Politikerna som beslutat om besparingarna säger att det måste till mer pengar.

Arbetstrycket är redan hårt i dagsläget, säger Margareta Sandström, huvudskyddsombud vid Vårdförbundets lokalavdelning.

– Redan nu har man hur mycket som helst att göra. Man hinner inte med, man hinner inte ta lunchraster som man ska, man hinner inte gå på toaletten man hinner inte rapportera över till varandra. Ännu värre kommer det att bli eftersom vi blir färre personer ute på avdelningarna.

Vid Länssjukhuset i Sundsvall där drygt 3 000 personer arbetar har Margareta Sandström nu inlett, enligt henne, ett unikt samarbete med huvudskyddsombuden från flera andra fackförbund som Kommunal, SACO och SKTF, för att tillsammans planera hur man ska bemöta det stora varslet på ytterligare 500 tjänster som kom nu i januari efter ett tidigare varsel på 200.

Det var i juni 2008 som det togs fullmäktigebeslut om att spara 361 miljoner, främst inom vården, och för Sundsvalls verksamhet som är störst ska 235 miljoner sparas till och med 2011. Där en helt ny organisation ska stå klar i april.

Besparingarna är det stora samtalsämnet just nu bland Sundsvallsborna. Rosa Agot är en av patienterna på sjukhuset vid Ekots besök.

– Jag ska undersökas. Jag har väntat sju månader och jag kan tänka mig att om personalen minskar blir det ännu sämre, säger Rosa Agot.

Besparingarna beskrivs som en infekterad fråga inom landstinget i Västernorrland med socialdemokratisk och vänsterpartistisk majoritet. Strax före nyår sparkades sjukhusdirektören Margareta Rödén då man ansåg att besparingsarbetet gick för långsamt och landstingsdirektören Sara Ekström valde att avgå.

Men budgeten måste enligt lag vara i balans, förklarar socialdemokraten Kenneth Westin, i landstingsstyrelsen och chef för personaldelegationen. Han förstår att många är upprörda.

– Det är inte så underligt folk reagerar på sådana här drastiska åtgärder som tyvärr måste vidtas. Men vi måste också se framåt och försöka hitta lösningar så att vi får en hållbar utveckling och en säker vård för medborgarna också i framtiden.

Enligt Kenneth Westin är man långt från ensamma i landet med att behöva dra in på kostnader, och jämförelser har gjorts med liknande län som Kalmar som han säger klarar att hålla en större tillgänglighet av vård trots tusen färre i personalen. Men just nu behövs framför allt mer pengar, säger Kenneth Westin.

– Alla partier i landstinget i Västernorrland uppvaktade regeringen om mer skattebidrag till vårt landsting, men vi hörde inte något.

Samtidigt går det lokala vårdförbundet ut med uppmaningen till sina medlemmar att vara noga med att rapportera avvikelser i arbetet, då man tycker sig se att fler incidenter inträffat vid Örnsköldsviks sjukhus där det sedan tidigare dragits ner på personal, säger Margareta Sandström.

– Vi ser redan nu att patienter far illa och kan tänkas fara ännu mera illa i framtiden. Så det är viktigt att vi gör avvikelserapporter och att vi ser till att vi gör det vi kan. Vi har trots allt en legitimation som riskerar om vi gör felbehandlingar.

Marcus Eriksson, Sundsvall
marcus.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".