1 av 2
Demonstration på Sergels torg i Stocholm.
2 av 2
Demonstration till minne av Neda.

Demonstration för mördad iransk student

I Iran grips allt fler som kritiserar regeringen. Oppositionella har sedan presidentvalet i juni visat missnöje med styret under president Ahmadinejad genom en rad demonstrationer.

I Stockholm demonstrerade i dag iranier bosatta här med krav på att politiska fångar ska släppas ur fängelser.

– Ner! Ner! Terrorregimen i Iran, skanderar demonstranterna på Sergels torg i Stockholm.

Med vajande iranska flaggor och plakat trotsade de kylan. Mojtaba Ghotbi från Förenade Föreningar För ett Fritt Iran är en av dem som vänder sig mot den iranska regeringens hårda tag mot oppositionella.

– Vi demonstrerar i dag för att kräva att västvärlden, speciellt Sverige, ska pressa regimen så att alla politiska fångar oavsett hur länge de varit arresterade släpps fria.

I rättegångar som pågår nu riskerar flera demonstranter i Iran dödsstraff. Kraven i dag är också att våldet mot dem som protesterar ska upphöra.

På ett stort plakat sitter en bild av den leende studenten Neda. Under den en bild av hennes sönderskjutna ansikte efter att hon dödades under demonstrationerna i Teheran i juni förra året.

Hon har blivit till en symbol. I dag skulle hon ha fyllt år och på olika håll i världen demonstrerar därför iranier i dag. En av dem är Betaneh Tousi som är lärarstudent i Stockholm. Hon tittar på bilderna.

– Det känns fruktansvärt. Det går inte att tänka sig. Jag lever i ett demokratiskt land, där jag studerar i frihet. De är otroligt modiga. Det är något jag aldrig kan föreställa mig hur det känns att gå ut på gatan och faktiskt dö för sin åsikt.

Nu hoppas demonstranterna på hårdare tryck och sanktioner från västvärlden mot Iran. På måndag håller EU:s utrikesministrar möte där frågor om Iran står på dagordningen.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".