Foto: Lars Pehrson/Scanpix

Ökat stöd för minskade utsläpp inom EU

Före den sista januari ska världens industriländer meddela till klimatkonventionens sekretariat vilka utsläppsminskningar man tänker åta sig till 2020.

Den sista veckan pågår en diskussion inom EU om man ska lova utsläppsminskningar på 20 procent eller 30 procent, säger miljöminister Andreas Carlgren.

– Sverige driver på inom EU för att det ska vara 30 procent, och vi har stöd av flera stater som också tidigare har samarbetat med oss i den frågan – Danmark, Storbritannien, Tyskland och Nederländerna.

Häromdagen höll klimatkonventionens generalsekreterare Yvo de Boer en presskonferens. Han konstaterade att klimatmötet i Köpenhamn inte levererade den lagligt bindande överenskommelse, som är nödvändig för att möta klimatutmaningen.

I och med att det inte blev ett bindande avtal i december kommer rapporterna om utsläppsminskningar från länderna inte heller att vara bindande. Det blir bara en avsiktsförklaring.

Men EU har fattat beslut i lag om att gemensamt minska utsläppen med 20 procent till 2020. Diskussionen som förs nu är om man officiellt ska lova klimatkonventionens sekretariat att höja ambitionsnivån till 30 procent.

– Stödet inom EU för att klart och tydligt gå fram med 30 procent växer. Jag vågar fortfarande inte vara säker på att det är det som lyckas. De som väldigt tydligt befinner sig på andra sidan enligt mitt intryck är Polen och Italien och ofta också Ungern, säger Andreas Carlgren.

Men EU ställer fortfarande krav på att andra länder också gör stora åtaganden för att gå fram med 30 procents utsläppsminskning.

– Det är framförallt Kina som är det stora utsläppslandet, men självklart också större ambitioner från USA.

Frågan är om det inte skulle sätta mer press på andra länder om EU går fram med 30-procentiga minskningar till 2020 oavsett vad andra länder gör?

– Jag vet att många hoppas det. Jag har suttit med Kinas och USA:s klimatförhandlare vid samma bord och jag har märkt att det gör överhuvudtaget inget intryck.

– Det som behövs är ett samlat internationellt tryck på de största utsläppsländerna i världen. Märker vi att det är för låga bud den 31 januari är vi beredda att driva vidare mycket hårt från EU:s sida. Vi vill också driva detta till ett lagligt bindande internationell överenskommelse.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".