Guantánamo samordnar hjälp till Haiti

Jordbävningen i Haiti innebär att den amerikanska militärbasen i Guantánamo på Kuba har fått nya och utökade arbetsuppgifter.

Den stekande solen får luften att dallra över landningsbanan på den amerikanska militärbasen Guantánamo Bay. En kamouflagefärgad lastbil kör ut från flyghangaren, fullastad med pallar med vattenflaskor som ska flygas till Haiti. Sex helikoptrar och två passagerarplan står startklara.

Militärbasen, som i vanliga fall är mest känd, eller ökänd för sina fångläger för terroristmisstänkta, har de senaste dagarna fått en ny roll - som samordningspunkt för många av de amerikanska hjälptransporter som nu flygs över till det jordbävningsdrabbade Haiti.

– Runt 40 hjälpflygningar per dag går nu från Guantánamo till Haiti, säger sergeant Cody Starkin som jag träffar i flyghangaren.

Det är en skarp kontrast mot den vanliga lugna lunken med bara tre flygningar om dagen.

Hjälpinsatserna härifrån Guantánamo kommer att trappas upp ännu mer de kommande veckorna, enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon. Sjukhuset på militärbasen har också använts för att ta hand om amerikaner som skadats i jordbävningen.

Vid mitt besök på basen ser jag hur flera tält har satts upp.

– Om det skulle strömma in flyktingar från Haiti så finns en beredskap, säger sergant Cody Starkin.

Det blir i så fall inte första gången som Guantánamo tar emot en flyktingvåg från Haiti, under 1990-talet bodde tiotusentals haitiska båtflyktingar tillfälligt här på Guantánamobasen innan de skickades tillbaka till Haiti.

Ginna Lindberg, Guantánamo Bay, Kuba
ginna.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".