Banda Aceh i Indonesien drabbades svårt av tsunamin 2004. Foto: Örjan Björkdahl /Scanpix.

Unga från Aceh samlar in pengar till Haiti

För drygt fem år sedan drabbades Aceh-provinsen i Indonesien av en av de värsta jordbävningar som uppmätts och en efterföljande tsunami. Runt 167 000 människor dog i provinsen. I dag är Aceh i det närmaste helt återuppbyggt.

Från Banda Aceh till Haiti står det på insamlingslådorna. En grupp flickor i 15-årsåldern står i korsningen och samlar in pengar av förbipasserande.

– När vi här i Aceh drabbades av tsunamin kom hjälp från hela världen. Nu vill vi försöka ge lite tillbaka, säger Aidina.

I lådorna ligger mängder av skrynkliga sedlar. Det verkar som att Aceh-borna gärna vill hjälpa. Flickorna är entusiastiska och pratar i munnen på varandra.

– Vi ser på tv hur de lider i Haiti. Vi här i Aceh kan förstå hur de känner sig, säger Aidina.

Till haitierna vill studenten Prilas säga: "Försök att inte sörja för länge, ni måste försöka resa på er".

Haitiska Port-au-Prince förstördes av jordbävningen. Många scener påminner starkt om kaoset här i Banda Aceh för lite över fem år sedan. 167 000 människor dog här i provinsen då.  Men återuppbyggnaden av Aceh har varit remarkabel.

Banda Aceh i dag är en modern stad med en välmående medelklass. Lärdomar härifrån Aceh och andra tsunami-drabbade områden nämns nu ofta bland dem som redan börjat planera för återuppbyggnaden i Haiti.

– Vi kan definitivt tala om ett bra resultat här i Aceh, även om det funnits en del problem. Hjälpen har kommit folket till gagn, säger Joachim Shüürmann, från tyska utvecklingsbanken.

Vardagen har återvänt. Acehs guvernör Irwandi Yusuf berättar att återuppbyggnaden är i stort sett färdig nu.

– Det finns ett fåtal människor som ännu inte fått något nytt hus, medger han. Men snart är allt klart. Haitierna kan kopiera vad vi gjort här i Aceh, säger han. Viktigaste är att pengar kommer in snabbt, och att man har noggranna planer för exakt vad man ska återuppbygga.

Nils Horner, Banda Aceh
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".